Två vita byggnader bland avlövade träd. Foto: Malin Marcko/ Sveriges Radio
Marieborg folkhögskola är en av skolorna som kan få utbilda nyanlända ungdomar. Foto: Malin Marcko/ Sveriges Radio
Östergötland

Ungdomar får utbildas bland vuxna

1:18 min

Fem kommuner i Östergötland har fått dispens från regeringen för att få ta hjälp av folkhögskolor när det gäller språkintroduktionen för nyanlända ungdomar.


– Det här ger kommunerna ett extra verktyg i verktygslådan när det gäller att ta hand om nyanlända ungdomar, säger Jerry Wiklund, rektor på Marieborgs folkhögskola.

Länsstyrelsen i Östergötland har tillsammans med kommunerna Linköping, Norrköping, Kinda, Åtvidaberg och Ödeshög fått särskild dispens från regeringen för att nyanlända ungdomar under 18 år ska kunna få sin språkintroduktion på folkhögskolor, vars syfte egentligen är att utbilda vuxna.

Innan den nya skollagen infördes 2011 kunde kommunerna använda sig av folkhögskolor som underleverantörer i det här syftet men med den nya lagen försvann den möjligheten. Därför är den här tanken något unikt och de vill kalla det för Östgötamodellen

Jerry Wiklund tror att det här kan ge en betydligt bättre ingång i det svenska samhället för nyanlända ungdomar.

– När de sedan ska gå vuxenutbildning kan det vara en fördel att de redan kommit in i en vuxenutbildningssituation under språkintroduktionen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista