Pengar i plånbok
Foto: Christine Olsson/TT
Östergötland

Stora löneskillnader för sommarjobb

1:40 min

Lönen till feriearbetande ungdomar skiljer sig stort mellan länets kommuner. En 16 åring i Norrköping får 80 kronor i timmen. I Boxholm är motsvarande siffra 53 kronor.

De flesta av Östergötlands kommuner kommer att satsa mer pengar än tidigare på att erbjuda ungdomar feriejobb i sommar. Men fackförbundet Kommunal är kritisk till att det kan skilja så mycket mellan kommunerna.

– Ja, det är inte bra att det skiljer så mycket. Vår rekommendation är att 16- och 17-åringar får minst 77 kronor i timmen och de äldre ungdomarna minst 94 kronor i timmen, säger Kommunal öst ordförande Maj Karlsson.

Tolv av Östergötlands kommuner har svarat på P4 Östergötlands enkät om feriejobb. Inte oväntat är det länets största kommun Linköping som erbjuder flest jobb, runt 1 100 ungdomar kan räkna med jobb där i sommar.

I Boxholm erbjuder kommunen ett feriejobb för alla ungdomar som vill jobba. Samtidigt är Boxholm den kommun som betalar lägst lön till den yngre gruppen av ungdomar upp till 17 år.

– Vi har valt att ligga lågt för att kunna ta in många. Vi tycker att det är viktigare att kunna sysselsätta alla som vill ha ett jobb än att betala en hög lön och kunna anställa hälften av ungdomarna, säger kommunens personalchef Sune Fritz.

Maj Karlsson på Kommunal påpekar att deras lägstalöner bara är rekommendationer och att facket inte kan ta till några åtgärder mot kommuner som inte följer dem.

Det är flera av Östergötlands kommuner som inte når upp till kommunals rekommenderade nivåer, men minska på lönen för att kunna anställa fler är ett resonemang som Maj Karlsson inte köper.

– Nej, vi har ju tagit fram en rekommendation om lägsta löner och det är det som gäller oavsett om man anställer många eller lite färre.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista