Lastbil på väg
Foto: Bertil Ericson/TT
Östergötland

Utländska lastbilar kan bli stående länge

1:24 min

Det är krångligare att hantera trafikolyckor med utländska lastbilar. Anledningen är att det ofta tar lång tid att få tag i företaget som äger lasten, vilket gör att krockade lastbilarna kan bli stående.


När lastbilar är inblandade i trafikolyckor är lastens ägare och försäkringsbolag måna om att den tas tillvara på rätt sätt för att minimera skador och onödiga kostnader. Därför finns restvärdesledarna.

Restvärdesledarna är ofta specialutbildade brandbefäl som jobbar extra åt försäkringsbranschen. Och deras uppdrag är att rädda så stor del av lasten som möjligt. Men hittar de inte en ägare och lasten inte utgör en trafikfara då får de inte flytta undan den. I slutänden kan det bli upp till markägaren att få bort fordonet.

– Problemet har ökat i takt med att utländska lastbilar har blivit fler på våra vägar, säger Christer Sjöstedt, brandmästare och restvärdesledare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista