Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet.
1 av 2
Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet. Foto: Lars Zetterberg/Sveriges Radio
Påskgodis
2 av 2
Påskgodis. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Östergötland

Läkaren: "Sockerchock" är en myt

Fredrik Nyström, läkare: Jag tror inte det finns vetenskapligt stöd
1:22 min

Att barn blir hyperaktiva av socker är en myt, säger läkaren Fredrik Nyström.

Under påsken blir det en hel del godis, inte minst för barnen. Många föräldrar försöker säkerligen hålla påskgodiset på en rimlig nivå, inte minst för att barnen ska undvika att drabbas av den så kallade sockerchocken. Men hur är det egentligen med den? Finns den eller är det bara en myt?

Svaret är "ja", om man frågar Fredrik Nyström, överläkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet.

– Jag är inte uppfostrad med det och har aldrig upplevt att jag fått någon sockerchock. När man är frisk och inte har diabetes så påverkas inte blodsockret så mycket av vad man äter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".