Linje 522 utanför Linköping.
1 av 2
Foto: Göran Billeson/Östgötatrafiken
Pia Tingvall ordförande för Hela Sverige ska leva i Östergötland Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
2 av 2
Pia Tingvall ordförande för Hela Sverige ska leva i Östergötland
Östergötland

Glesare kollektivtrafik på landsbygden

Färre bussturer på landsbygden
1:42 min

Under de senaste sex åren har var tionde busstur i den östgötska landsbygden avvecklats. Det visar siffror som P4 Östergötland tagit del av. Orsaken är att resandet på landsbygden minskar.

Östgötatrafiken satsar istället på att öka antalet linjer och turtätheten i tätorterna där resandet ökar. Pia Tingvall är ordförande för Hela Sverige ska leva i Östergötland och hon är stark kritiskt till utvecklingen.

– Självklart tycker jag inte att det är okej utifrån det man säger politiskt, att hela länet ska leva. Jag tror man biter sig i svansen om man inte följer det för att de goda och hållbara lösningarna för en hållbar utveckling för länet finns i hela länet.

Om ett par månader kommer 28 busslinjer som trafikerar den östgötska landsbygden att försvinna. En omfattande förändring som påverkar många av de som bor på landet. Linjerna har för få resenärer för att det ska vara motiverad med en fortsatt trafik anser politikerna. Resurserna ska istället läggas på de områden där resandet ökar, nämligen tätorterna.

Det är inte första gången Östgötatrafiken genomför den typen av förändringar. Mellan 2009 och 2015 har man tagit bort 10 procent av all kollektivtrafik från den östgötska landsbygden. Resurserna har istället styrts mot tätorterna.

Det har en naturlig förklaring säger Mattias Näsström Trafikoperativ chef på Östgötatrafiken. Resandet har minskat på landsbygden men ökat markant i de större städerna berättar han. 

– Om man tittar bara på Linköping så har resandet ökat från 7,2 miljoner resande till nästan 10 miljoner resande sedan 2007 och då måste vi sätta in fler fordon säger Mattias Näsström.

Pia Tingvall säger att hon har förståelse för att man vill lägga ner linjer där det finns för få resenärer men samtidigt påpekar hon att politikerna måste hitta andra lösningar om vi ska kunna ha kvar en levande landsbygd.

Vi behöver ha kollektivtrafik i Östergötlands län och är det så att hela Östergötland ska kunna ha en god trafik så behöver vi ha nya lösningar säger Pia Tingvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".