Eva Hagström och Sara Eriksson Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Eva Hagström och Sara Eriksson Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Östergötland

Skolbarnen är största förlorarna när bussen försvinner

1:39 min

Vi fortsätter vår granskning av kollektivtrafiken på landsbygden i Östergötland. Idag ska vi till Regna som drabbas hårt när Östgötatrafiken i sommar slutar köra hela vägen till orten norr om Finspång.

Under sommaren kommer flera busslinjer som trafikerar den östgötska landsbygden att läggas ner eller köra en kortare sträcka. Linje 417 som trafikerar mellan Finspångs tätort och Regna är en av dem.

Beslutet drabbar hela bygden men framför allt gymnasieelever och friskoleelever som inte kommer att kunna ta sig till skolan på egen hand, säger Eva Hagström boende i Regna.  

– Det är 16 gymnasieelever och friskoleelever som blir drabbade när bussen slutar köra till Regna säger Eva Hagström.

Bussen kommer att köra fram till Igelfors ungefär sju kilometer bort och vänder sedan tillbaka till Finspång. Ett mycket hårt slag för Regna som inom kort förlorar även den fasta telefonförbindelsen, säger Eva Hagström.  

– Jag tror inte att vi kan attrahera fler att flytta hit, och de som har nyfödda barn kommer att vilja flytta när deras barn kommer i högstadieålder.

Sara Eriksson som bor med sin man och deras två barn i Regna är upprörd och besviken. Till nästa termin kan hon tvingas att lägga om arbetstiderna för att kunna köra barnen till skolan, säger hon.

– Jag önskar att det ska fungera och att jag inte ska behöva lägga om mina arbetstider, och att vi inte ska behöva sitta och åka en massa resor i onödan,säger Sara Eriksson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista