Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår, meddelar statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i Rosenbad i Stockholm.
Mehmet Kaplan (MP) och Stefan Löfven (S). Foto: Jessica Gow/TT

Bostadsminister Kaplan avgår efter massiv kritik

Löfven om Kaplans avgång
0:59 min

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår, meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i Rosenbad i Stockholm i dag.

– Jag har idag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd, säger statsminister Stefan Löfven när han inleder presskonferensen.

– Jag har beviljat begäran.

Statsministern säger att han delar Kaplans bedömning att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta sitt arbete som bostadsminister, men att Kaplan gjort ett bra arbete som bostadsminister.  

– Han har gjort bedömningen att han inte kan verka som statsråd, säger Löfven.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommer nu att ta över som tillförordnad bostadsminister.

– Ett statsråd ska kunna representera Sveriges regering på ett otvivelaktigt sätt. Om detta får det inte råda några tveksamheter, säger Löfven.

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson deltar inte på presskonferensen, men säger i ett skriftligt uttalande:

"Som kollegor till Mehmet Kaplan har vi på nära håll i många år sett hur han har kämpat outtröttligt för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog. Mehmet har både förmågan och modet att ta denna dialog till några av de arenor där det behövs som allra mest. Denna typ av mod är lika viktig för vårt samhälle som den är provocerande för vissa".

"Vi har aldrig tvivlat på vem Mehmet är som person eller vilka hans drivkrafter är. Inte i går, inte i dag och inte i morgon. Han är en av alla oss som varje dag kämpar mot rasism, antisemitism, islamofobi och alla former av extremism", fortsätter de.

"Mehmets beslut att begära avsked som statsråd är förståeligt. Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet, men utifrån omständigheterna så respekterar vi hans analys och beslut. Hans sätt att meddela svenska folket sitt beslut, genom att som alltid lyfta sina värderingar, sin kärlek till demokratin och sin tacksamhet till sina kollegor är karakteristiskt för den Mehmet vi känner. "

Utrikesminister Margot Wallström (S) riktade skarp kritik mot Mehmet Kaplans uttalanden om att Israels behandling av palestinier påminner om Nazitysklands behandling av judar. Kaplan gjorde uttalandet 2009 i lokala kanalen i tv.

– Jag tycker att det var ett fruktansvärt uttalande och jag tar starkt avstånd från detta, sade Wallström till TT och Sveriges Radio på väg in till dagens utrikesministermöte i Luxemburg.

Men konsekvenserna ville hon inte spekulera i.

– Det är upp till statsministern att avgöra, sade Wallström.

Mehmet Kaplan har vid flera tillfällen under sin politiska karriär kritiserats av debattörer och politiska motståndare för att vara för vag när det gäller hans inställning till islamism. Efter att det i förra veckan avslöjades att Kaplan förra sommaren varit på en middag där även en representant för den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna deltog växte kritiken. Statsminister Stefan Löfven kallade händelsen för "djupt beklaglig". Samtidigt rapporterade SVT att Mehmet Kaplan hade återkommande kontakter med den islamistiska organisationen Milli Görüs. "Det här betyder inte att jag håller med dem till punkt och pricka", förklarade Kaplan sig för SVT Nyheter.

Förra sommaren kritiserades Kaplan för ett uttalande han gjorde under ett seminarium om islamofobi i Almedalen. När frågan om svenska IS-krigare kom upp nämnde Kaplan svenskar som stred för Finland under finska vinterkriget. Efteråt uppgav Kaplan att det aldrig var hans avsikt att jämföra de två företeelserna.

Den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Nalin Pekgul anklagade Kaplan för att ha "en dold agenda" strax efter att han tillträtt som bostadsminister hösten 2014. Hon tog upp ett uttalande Kaplan gjort i turkiska medier om att ett av de viktigaste skälen till att ungdomar ansluter sig till IS är islamofobi i Europa.

Mehmet Kaplan hamnade även i blåsväder redan innan han blev bostadsminister. Som riksdagsledamot och gruppledare i Miljöpartiets riksdagsgrupp bjöd han in antisemiten Yvonne Ridley till riksdagen. Efteråt bad Kaplan om ursäkt för att ha brustit i bakgrundskontrollen.

Mehmet Kaplan kom in i riksdagen 2006. Han hade då varit ledamot i Miljöpartiets partistyrelse sedan 2003. Kaplan skrev 2007 en debattartikel i Dagens Nyheter där han anklagade Säpo för att trakassera muslimer och aktivt bidra till att underblåsa islamofobi. Året dessförinnan gjorde han ett uppmärksammat uttalande som presstalesman för Sveriges Muslimska råd med anledning av protesterna mot Muhammedkarikatyrerna i Jyllandsposten. Kaplan sade då att det inte skulle ses som en yttrandefrihetsfråga utan en maktfråga där en utsatt grupp provocerats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".