Ronja Kyndel bollades runt mellan olika myndigheter när hon skulle hjälpa flyktingafamiljer. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ronja Kyndel från föreningen Good News of Norrköping Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Kollo ska förena svenska och nyanlända barn

"Barnen kanske blir vänner för livet"
1:50 min

I sommar kommer nyanlända barn i Norrköpings kommun få möjlighet att åka på kollo några dagar tillsammans med svenska barn.

Målet är att barnen ska få nya vänner och umgås med personer som de annars kanske inte hade träffat. Det säger Ronja Kyndel från föreningen Good News of Norrköping som arrangerar sommarkolonin.

– De nyanlända vill lära känna oss svenskar, lära sig språket och hur saker fungerar och det här kan vara ett sätt, säger Ronja Kyndel.

Under tre dagar i början av augusti kommer 50 barn i 10-12 års åldern få möjlighet att åka till Österviks barnkoloni på Vikbolandet. Där kommer barnen få ta del av olika aktiviteter som arrangeras av volontärer som har något de vill lära ut och dela med sig av. Det kan vara allt från en brandman som kommer dit och berättar om sitt jobb till ridning.

– De kommer bland annat att få prova på ponnyridning, fotboll, dans och musik, berättar Ronja Kyndel.

Kollot finansieras med pengar från Rädda Barnen, vinstpengar som nätverket Refudgees Welcome fått av Vänsterpartiet och fondmedel från Norrköpings kommun.

Vi kommer att fokusera på aktiviteter som inte kräver att man har samma språk

Det är ännu inte klart vilka barn som kommer att få åka, men tanken är att de ska komma från samma bostadsområde, de nyanlända och de svenska barnen. Några särskilda problem med att barnen har olika bakgrund tror inte Ronja Kyndel att det kommer att bli.

– Det här med språket kan ju vara svårt men vi kommer att ha tolkar på plats och göra aktiviteter som fungerar utan att barnen talar samma språk. Det här är också ett bra tillfälle för de nyanlända att få träna svenska, säger Ronja Kyndel till Sveriges Radio.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".