Cityhälsan Centrum.
Cityhälsan Centrum. Foto: Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Cityhälsan Centrum var sämst - men på rätt väg

Erik Johnsson: Förra året rekryterade vi tio sjuksköterskor
1:47 min

Vi har lyckats rekrytera flera nya sjuksköterskor och lyckats vända de dåliga resultaten, säger Erik Johnsson, verksamhetschef på vårdcentralen Cityhälsan Centrum i Norrköping.

Cityhälsan centrum i Norrköping hade de sämsta tillgänglighets resultat i länet förra året och det ledde till att de tvingades betala 1.3 miljoner i vite till Regionen. Enligt honom är det flera vårdcentraler i Norrköping som har bekymmer med tillgänglighet och det beror i grund och botten på personalbrist menar han. 

– Här i Östra länsdelen så har både offentliga och privata haft det mycket svårt, för att det saknas i slutändan både läkare och sjuksköterskor, säger Erik Johnsson.

Bakom de orden "sämre tillgänglighet" finns många upprörda och besvikna patienter som kanske suttit långa tider i telefon för att komma i kontakt med sin vårdcentral och patienter som får vänta mer än en vecka på att träffa en läkare. Och på andra sidan finns det uppgivna Läkare och sjuksköterskor som inser att de inte kan hjälpa alla patienter när fler och fler medarbetare har lämnat arbetsplatsen. Erik Johnsson själv började på Cityhälsan Centrum när läget var som värst.

– När jag sökte tjänsten och blev erbjuden tjänsten så var det bara två personer som tyckte att det var en bra idé alla andra sa "gör det inte du kommer att ta livet av dig".

Nu har de kämpat i mer än ett år med hög arbetsbelastning och missnöjda patienter. Men samtidigt har de jobbat med grund problematiken nämligen personalflykten och svårigheten att locka nya medarbetare.

– Vi var ärliga med hur situationen såg ut men vi var också tydliga med vad vi vill uppnå och det visar sig att det där var ett framgång! Förra året rekryterade vi 10 sjuksköterskor och på läkarsidan så kommer vår andra fasta distriktsläkare i maj och vår tredje i augusti.

Fler medarbetare och tydliga mål har nu hjälpt oss att förbättra våra siffror, berättar Erik Johnsson.

– I mars hade vi runt 93 procent tillgänglighet så nu är vi verkligen på väg åt rätt håll, säger Erik Johnsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".