Cecilia Gard kollar på löparskor att eventuellt springa Vårruset i.
1 av 2
Cecilia Gard kollar på löparskor att eventuellt springa Vårruset i. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio
Hillevi Thor jobbar för att få ännu fler att springa.
2 av 2
Hillevi Thor jobbar för att få ännu fler att springa. Foto: Svenska Friidrottsförbundet
Östergötland

Rekordmånga motionslopp i länet i år

" En fördubbling av lopp och antal startande"
1:25 min

Löpning tycks vara en trend som håller i sig och växer. I år arrangeras fler motionslopp i länet än någonsin.

– Jag funderar på att springa Vårruset. Det är kul att göra ihop med några tjejer och det känns skönt efter man har sprungit, säger Cecilia Gard som är ute på lunchen för att köpa nya löparskor.

Hon är inte ensam om att vilja springa motionslopp. Antalet lopp i Östergötland som är godkända av Svenska Friidrottsförbundet har ökat från 14 stycken till 22 under de senaste fem åren.

– Under de senaste tio åren har det varit en fördubbling både i antal lopp och antal startande i lopp, säger Hillevi Thor från Svenska Friidrottsförbundet.

Hillevi Thor menar att det växande intresset delvis är en del av en hälsotrend. Det ökade utbudet av kan också vara en dragkraft i sig.

– Sen tror vi att i takt med att allt fler tränar med våra föreningar och med andra grupper så ökar också kunskapen om hur man springer, säger Hillevi Thor.

Svenska Friidrottsförbundet driver just nu projektet Svenska Löpare för att få ännu fler att börja springa.

– Det behövs kanske inte fler som springer maraton, det viktiga är att ha en kontinuitet i sin träning, säger Hillevi Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".