Filmskapare mötte branschen på Cnema. (Arkivbild)
Norrköping

Äldre filmer ska visas regelbundet på Cnema

Nu är det klart att Cnema blir först ut i landet, tillsammans med en biograf i Skövde, med att utanför storstadsregionerna erbjuda filmer som idag saknas i det ordinarie bioprogrammet - i första hand äldre filmer.

– Jag tycker det är viktigt att så många som möjligt får möjligheten att se äldre film på biograf, säger Danial Brännström till TT, chef på Cinemateket, som i höst drar igång projektet Cinemateket c/o på prov i Norrköping och Skövde.

Cinemateket har tidigare fått begränsa sina visningar till Stockholm, Göteborg och Malmö. Dels på grund av begränsade resurser, men också eftersom man haft dålig tillgång till analoga filmkopior - det format man tidigare visade på biografer.

När digitaliseringstekniken gjorde sitt intåg på 00-talet trodde man att den skulle förenkla allt från tillgång till hanteringen av film, och möjliggöra för att visa äldre film även ute i landet. Men digitaliseringen har varit en långsam process. Först nu, när katalogen av digitaliserad film vuxit i omfång, ser Cinemateket en möjlighet att nå ut med verksamheten nationellt.
-Vi tog kontakt med några biografer som under väldigt lång tid efterfrågat Cinemateksverksamhet hos sig, biograferna Cnema i Norrrköping och Odeon i Skövde, och testkör där under hösten, berättar Danial Brännström.

För människor bortom storstadsregionerna innebär detta nya möjligheter att se film som i dag saknas i det ordinarie bioprogrammet, menar Jon Wengström, som är chef på Filmarkivet på Svenska Filminstitutet:
-Digitaliseringen innebär fantastiska möjligheter att sprida filmkultur och filmarv runt om i landet. Säg att det kanske har funnits tio biografer i Sverige de senaste decennierna som har kunnat visa arkivfilm. Med de filmer som nu finns i digitalt format har vi plötsligt 800 biografer som kan visa äldre film, säger Jon Wengström.

Om projektet går som det ska kommer det att utökas med regelbundna visningar i ytterligare åtta städer efter årsskiftet.

Cinemateket finns sedan 1964 och utgör en del av Svenska Filminstitutets verksamhet. Dess uppdrag består i att göra filmhistorien levande genom biografvisningar av film som inte går att hitta på den ordinarie biografrepertoaren. Cinemateket bedriver i dag regelbunden verksamhet i Stockholm, Göteborg och Malmö, med drygt 870 visningar årligen.


Elin Dahlman/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".