Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grosvad arena i Finspång.
1 av 2
Grosvad arena i Finspång. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Cecilia Gyllenberg Bergfasth, miljöpartist ordförande i kultur-och fritidsnämnden i Linköping.
2 av 2
Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur-och fritidsnämnden i Linköping Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping/Finspång

Flerspråkiga badvärdar för säkrare simhallar

"Finns det en utbredd uppfattning om att svenska simhallar är otrygga så är det en utmaning"
1:26 min

På flera håll i landet har det varit problem med trakasserier och även drunkningstillbud i simhallar med många nyanlända flyktingungdomar. I ett par kommuner i Östergötland har flerspråkiga badvärdar nu anställts.

På flera håll i landet har det varit problem med trakasserier och även drunkningstillbud i simhallar där många nyanlända flyktingungdomar vistas.

Badvärdarna ska göra simhallarna mer säkra för alla, även om trakasserier är sällsynta.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth från Miljöpartiet är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Linköping där kommunen bekostar en ny tjänst som badvärd i simhallen. Hon berättar hur det började:

– Vi såg många ensamkommande barn som kastade sig i vattnet med stor glädje. Och sedan upptäckte de att de sjönk, så de som jobbar i simhallen fick hoppa i och fiska upp dem. 

- Det var inga allvarliga incidenter tack och lov, för personalen var snabbt på plats.

Vi har talat med personal i simhallar i Skärblacka, Boxholm, Vadstena, Mjölby och Motala. Och i alla har man märkt att många nya badgäster behöver hjälp och information på andra språk än svenska.

I de flesta simhallarna löser man frågan genom kompetens hos sina befintliga anställda och med skriftlig information på olika språk.

Alla ska vara välkomna till simhallen

I Linköping bekostar kommunen en halvtidstjänst för en badvärd och på Grosvad arena i Finspång har utföraren nyanställt en praktikant som talar bland annat persiska och arabiska och som möter besökarna i entrén.

– Vi vill ju att alla ska vara välkomna till simhallen, säger Hans Albrektsson är informationschef på Medley som driver Grosvad arena. 

Men handlar det om uppträdande och sexuella trakasserier också?

Om det finns en utbredd uppfattning om att svenska simhallar är otrygga så är det en utmaning. Men vår personal känner inte helt igen sig i den bilden. Och vi har ganska många besökare som hört av sig och är oförstående.

Badgästen Gertrud Alm i Finspång är inte orolig.

– Det är tryggt, det är inga problem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".