Monica Ståhl, områdeschef Arbetsförmedlingen.
Monica Ståhl, områdeschef Arbetsförmedlingen. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio
Östergötland

Långsam avveckling av sysselsättningsfasen

"Vi har tidigt signalerat att vi inte tycker att det är en bra lösning"
1:28 min

Trots att sysselsättningsfasen, det som tidigare kallades fas 3, ska vara avvecklat om två år är över två tusen personer i Östergötland fortfarande inskrivna.

Det som händer just nu är att inga fler skrivs in i sysselsättningsfasen, enligt Arbetsförmedlingens områdeschef Monica Ståhl.

– Vi har tidigt signalerat att vi inte tycker att det är en bra lösning att en lösning gäller för alla. Det är enskilda personer som har enskilda behov, säger Monica Ståhl.

De individuella insatserna som finns är till exempel utbildning och praktik. Personer som befinner sig i jobb- och utvecklingsgarantin går alltså inte längre över i sysselsättningsfasen efter 451 dagar, utan fortsätter med de åtgärder som har gjorts innan sysselsättningsfasen.

– Det är väl den stora skillnaden nu när man inte ska tänka att det finns en bortre gräns, utan man har en ganska lång period på sig att lösa sin situation, säger Monica Ståhl.

2 247 personer i Östergötland är inskrivna i sysselsättningsfasen just nu. Det är ungefär femhundra färre än vid årskiftet. De har möjlighet stanna på sin sysselsättningsplats fram till 2018 men kan också välja byta till individuella åtgärder.

Monica Ståhl kan inte säga vad sysselsättningsfasen har gjort för skillnad.

– Jag tycker att det är lite tidigt än. Jag tror att det kan uppfattas som lite svårt för våra förmedlare att hinna med en individuell planering för var och en eftersom vi hade en hantering när det handlade om sysselsättningsplatser.

– Man behöver nu ha en tätare kontakt med dom personerna som behöver det här stödet av oss. Men vi har inte sett någon effekt riktigt ännu, säger Monica Ståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".