Berit Malmqvist överlämnar 3 500 namnunderskrifter i protest mot nedläggningen av syncentralen i Norrköping till Christoffer Bernsköld (S).
Berit Malmqvist överlämnar sina namnunderskrifter till Christoffer Bernsköld (S). Foto: Lotta Ederth/Sveriges Radio
Norrköping

Malmqvist kämpar vidare för syncentralen

"Jag kommer att göra allt för att beslutet ska rivas upp"
1:42 min

Drygt 3 500 namnunderskrifter inslagna i rosa sidenband i protest mot att lägga ned syncentralen i Norrköping. Det fick ansvarig politiker ta emot i rådhuset idag. 

Region Östergötland står fast vid beslutet om en sammanslagning av länets båda syncentraler i Linköping och Norrköping. 

– Fördelarna överväger både för patienterna och för regionen att man samlar den här verksamheten på ett och samma ställe, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Christoffer Bernsköld (S). 

Norrköpingsprofilen Berit Malmqvist bjöd idag in företrädare för olika patientföreningar att ställa frågor till ansvarig politiker.

Det som kritiserades hårdast av de synskadade var den långa restid och de omständliga taxiresor som blir konsekvensen för patienter i t ex Valdemarsvik, Finspång eller ute i skärgården. 

82-åriga Berit Malmqvist har blivit känd som en stridbar person som står upp för svaga grupper. Många minns hennes kamp för att bevara akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset för drygt 10 år sen.

När hon nu förstår att Region Östergötland står fast vid beslutet om en enda syncentral blir hon upprörd.

– Då blir jag förbannad och ledsen. Då tycker jag inte att man lystrar. Jag kommer att göra allt för att de ska riva upp beslutet. Låt Norrköping få behålla sin syncentral, avslutar Berit Malmqvist. 

Flytten av verksamheten i Norrköping till Linköping väntas äga rum senare i vår, enligt Christoffer Bernsköld (S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".