Risk för skogsbrand i Östergötland
Risk för skogsbrand i Östergötland. Grafik: SMHI
Östergötland

Varning för skogsbrand i Östergötland

Risken för gräs- och skogsbränder är mycket hög i en stor del av landet just nu, varnar SMHI. Varningen har nu utökats till att gälla även Östergötland.

Flera gräsbränder har redan ställt till med besvär det senaste dygnet. Det är därför extra viktigt att vara vaksam vid eldning, säger SMHI.

– I dag har vi en ökad risk för gräsbrand utfärdad för stora delar av Svealand och upp över södra och mellersta Norrland, men inte i fjällen. Det är för att det torra fjolårsgräset fortfarande finns kvar och det finns en stor risk att det kan antändas. Man ska vara väldigt försiktig vid eldning, säger Lisa Frost meteorolog på SMHI.

Runt om i landet har det förekommit gräsbränder på flera platser det senaste dygnet. SMHI varnar för höjd risk i tolv av Sveriges län.

Att risken är lägre i södra Sverige beror på att nytt färskt gräs i högre grad hunnit ersätta det torra fjolårsgräset, men i Blekinge råder ändå eldningsförbud på grund av en skogsbrand i Karlshamns kommun.

Ett av länen som varit värst drabbat det senaste dygnet är Gävleborg där en stor brand pågått i Ljusdals kommun. Det finns fortfarande en viss oro för att den sprider sig.

– Det är fortfarande några glöd- och brandhärdar kvar. Börjar det blåsa nu kan det här få fart igen och sprida sig vidare i skogsmark, och då har vi en fortsättning, säger Kenneth Eriksson som är insatsledare vid Ljusdals räddningstjänst.

Risken för gräsbränder i Svealand och Norrland kan fortsätta att vara hög en tid till, tror SMHI.

– Jag skulle säga att det håller i sig i alla fall över helgen för då har vi det här högtrycksvädret med torrt och soligt och varmt. Sedan beror det på hur snabbt årsgräset växer ut, säger Lisa Frost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".