Lasarettet i Motala.
1 av 2
Lasarettet i Motala. Foto: Åsa Källstrand Thor
Regionrådet Kaisa Karro (S).
2 av 2
Regionrådet Kaisa Karro (S). Foto: Region Östergötland
Östergötland

Servicepersonal frigör tid för sköterskor

"Undersköterskor har fått mer tid"
1:07 min

Nu utförs enklare arbetesuppgifter, som tidigare gjorts av sjukvårdspersonal men som inte har med vård att göra, av servicepersonal på lasarettet i Motala och ortopeden i Linköping.

Pilotprojektet startades i januari. Syftet är att se hur en omorganisering av personal kan göras och en del av lösningen på sjuksköterskebristen.

– Vi behöver självklart fler sjuksköterskor, men vi behöver titta på hur vi organiserar. Är det så att vi kan ta in andra yrkesgrupper som gör att vi frigör tid, men att det görs på ett patientsäkert sätt så är det här ett sätt att jobba med kompetensförsörjning, säger regionråd Kaisa Karro (S).

Uppgifterna som har förts över till servicepersonalen är bland annat mathantering, transporter, plocka ur diskmaskin och städning.

I veckan presenterades en nulägesrapport och den visade att det har frigjorts tid för sjukvårdspersonalen att kunna öppna ett vårdlag till vid överbeläggning till exempel.

Om piloten visar ett bra resultat ska en omorganisering kunna göras inom hela vården i regionen. Men än är det för tidigt att säga hur lyckat det är, enligt Kaisa Karro.

– Tre månader är ganska lite för att se de stora resultaten. Men det man har sett på US är att städning har blivit mycket bättre och man har haft möjlighet att frigöra tid för framför allt undersköterskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".