Lasse Lindfors visar upp privata foton under utställningen.
1 av 3
Lasse Lindfors visar upp privata foton under utställningen. Foto: Anna-Karin Lodin
Spännet Johnny Cash gav Lasse Lindfors under en spelning i Stockholm.
2 av 3
Spännet Johnny Cash gav Lasse Lindfors under en spelning i Stockholm. Foto: Anna-Karin Lodin
Lasse Lindfors och står bredvid en bild av Johnny Cash
3 av 3
Lasse Lindfors är stolt över utställningen som berättar om musiklegenden och vännen Johnny Cash. Foto: Anna-Karin Lodin
Norrköping

Johnny Cash har hittat hem till Norrköping

"Johnny Cash ande svävar alltid över mig"
2:13 min

På lördag öppnar en utställning på fängelset i Norrköping om Johnny Cash. Dessutom kommer det att arrangeras ett antal konserter med Johnny Cashs musik. Initiativtagare till utställningen är Norrköpingsbon och nära vännen till Johnny Cash, Lasse Lindfors.

- Vi var väldigt lika varandra och hans ande vakar över mig än i dag. 

De stora järngrindarna glider med lätthet upp när Lasse Lindfors trycker på den gröna knappen på insidan av fängelsegården. Något säger mig att det är lättare att ta sig in i fängelset nu för tiden än för bara några år sedan.

Och tur är väl det. För på lördag invigs den stora utställningen om Johnny Cash i Norrköpings gamla fängelse. Stolt utställare är Norrköpingsbon och nära vännen till Johnny Cash, Lasse Lindfors.

- Det känns klockrent att ha utställningen här på fängelset, man riktigt känner historien i väggarna och Johnny Cash musik passar verkligen här.

Lasse Lindfors lärde känna Johnny Cash under en spelning i Stockholm 1976. Därifrån växte vänskapen sig stark och Cash besökte även Lasse Lindfors hemma i Norrköping vid sina besök i Sverige.

- Han var hemma hos mig och min fru och vi bjöd på svenska delikatesser. Mest förtjust blev han i Janssons frestelse, eller "Temptation of Mr Jansson" som vi döpte det till.

Lasse Lindfors berättar med stor inlevelse och med visst vemod om sin vän Johnny Cash. Det är inte lätt att gå runt bland alla dessa minnen utan att känna saknad och sorg över att vännen är borta. 

- Hans ande vakar över mig och när vi träffades i Stockholm gav han mig ett spänne som det står "Johnny Cash is a friend of mine", det har jag burit med stolthet i 44 år.

Utställningen som fått namnet "Johnny Cash - He was a friend of mine" invigs på lördag med invigningstal av radioprofilen Kaj Kindvall och kommer vara öppen för allmänheten fram till den 6 juni.

Tre konserter och två föreläsningar kommer också hinnas med under utställningens gång. Och när fängelsegrindarna stängs för sista gången den 6 juni tackar också Lasse Lindfors och hans Johnny Cash-samling för sig.

- Jag har gjort det här i över tio år men nu är det sista gången jag ställer ut min samling.

Att minnas och röra upp känslor för sin gamla vän är jobbigt psykiskt menar Lasse Lindfors men han känner ändå att han har en viktig uppgift.

- Jag gör det här för att glädja andra och jag vill känna att jag gjort något bra och lämnat ett spår till eftervärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".