Foto: SR och TT
Håkan Mild vill se Jonas Olsson, Christoffer Nyman och Sam Larsson i EM-truppen. Foto: SR och TT
Fotboll

Flera skrällar i experternas EM-trupper

Håkan Mild: "Man får mer fart och energi med honom"
9:10 min

I dag klockan 19.00 presenterar Erik Hamrén truppen till fotbolls-EM. Radiosportens fotbollsexperter Håkan Mild och Richard Henriksson tar ut varsin EM-trupp här, och de innehåller flera skrällar.

HÅKAN MILDS EM-TRUPP

Målvakter
Andreas Isaksson
Robin Olsen
Patrik Carlgren

– Carlgren är en ung målvakt som gjorde bra ifrån sig i U21. Han har kanske inte kommit upp i den standarden i år men jag tycker det är bra för honom att komma med för att se och lära.

Försvarare
Andreas Granqvist
Erik Johansson
Victor Nilson Lindelöf
Mikael Lustig
Jonas Olsson
Ludwig Augustinsson
Martin Olsson
Emil Salomonsson

– Emil Salomonsson lyckades inte i landslaget när han fick chansen för ett antal veckor sen men jag tycker inte det finns någon annan som har lika stark formkurva eller är så pass bra som han är i allsvenskan.

– Augustinsson är en solid spelare som kommer vara bofast i landslaget för lång tid framöver. På vänsterbacksplatsen är två spelare före Pierre Bengtsson (Martin Olsson och Augustinsson). Han har också spelat högerback men han är inte bättre än de andra.

– Jonas Olsson har stor rutin och kan kastas in, om det är så att man leder i slutet, för att täppa till och vinna luftdueller.

Mittfältare
Kim Källström
Oscar Lewicki
Albin Ekdal
Jimmy Durmaz
Emil Forsberg
Sebastian Larsson
Pontus Wernbloom
Sam Larsson

– Tycker inte alls det är spektakulärt att ha Pontus Wernbloom med - en solid spelare som du vet exakt vad du får av. Också en kille som sprider energi till sina medspelare. Det är jätteviktigt.

– Sam Larsson har haft en fantastisk säsong (i Herenveen). Han är lite annorlunda och jag tycker man har för lite av spelare som är i form; som kan utmana och skapa oreda för motståndarna. Jag tycker han är värd den chansen. Visst, han har inte samma rutin som Erkan Zengin men du får mer energi och fart hos Sam Larsson.

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic
Marcus Berg
John Guidetti
Christoffer Nyman

– Nyman har varit lysande i år, riktigt bra i ett par år. Löper hela tiden i djupled och varken Berg, Zlatan eller Guidetti är djupledslöpare. Så han passar bättre in, som en av de fyra, än Kujovic – som är lite lik Zlatan.

 

RICHARD HENRIKSSONS EM-TRUPP

Målvakter
Andreas Isaksson
Robin Olsen
Johannes Hopf

– Jag rankar Hopf som strået vassare än Carlgren. En tredjemålvakt i en EM-trupp är ju en spelare som man vill ska kunna vara lugn och trygg i sin uppgift, det vill säga komma in om det är målvaktskris.

Försvarare
Andreas Granqvist
Erik Johansson
Victor Nilson Lindelöf
Mikael Lustig
Jonas Olsson
Pierre Bengtsson
Ludwig Augustinsson
Martin Olsson

– Det behövs en fjärde mittback i en EM-trupp. Alexander Milosevic hade legat bäst till om han varit frisk. Jag tycker Jonas Olsson vore ett bra alternativ. Visst, han har inte gjort jättebra ifrån sig i landslaget men Olsson är ett tryggt alternativ.

– Bengtsson var inte med senast. Han var ju annars en startspelare i kvalet och just där finns nyckeln till varför jag har med Bengtsson i min EM-trupp.

– Oscar Wendt har inte slagit sig in i landslaget och så ligger det kvar att han inte ville ansluta till truppen när han kallades in sent på grund av skador till Danmarksmötena. Jag tycker att Oscar Wendt platsar i det här laget – han passar inte i EM-truppen.

Mittfältare
Kim Källström 
Oscar Lewicki
Albin Ekdal
Jimmy Durmaz
Emil Forsberg
Sebastian Larsson
Oscar Hiljemark
Erkan Zengin

– Hiljemark har bredare register än Pontus Wernbloom. Jag har med Erkan Zengin för jag vill ha fler kantspelare, alternativ på de positionerna. Zengin har inte imponerat alls de senaste landskamperna, men han är yttermittfältare – en kreativ sådan.

– Rasmus Elm har inte visat tillräckligt mycket. Elm i toppform, som skulle kunna bidra med någonting, hade dominerat i allsvenskan.

– Astrit Ajdarevic är oprövad i landslagssammanhang. Jag tycker inte att han slår ut något av alternativen i min trupp.

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic
Marcus Berg
John Guidetti
Emir Kujovic

– Jag räknar med att Berg kommer spela. Men bra mix här med Guidetti som konkurrerar och Kujovic som vet sin plats – att han är fjärde forward. Men om Sverige behöver jaga mål med 10-15 minuter kvar kan Kujovic vara ett alternativ med sin storlek, styrka och tyngd inne i straffområdet.

– Det finns inte plats för Ola Toivonen i den här truppen. Han är helt enkelt utkonkurrerad, efter ett väldigt tungt 2016.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".