Lena Käcker Johansson i Kinda kommun.
Lena Käcker Johansson (KD) i Kinda kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kinda

System med e-förslag ses över efter kritik

Politiker: Vi har inte tagit tillvara synpunkterna bra
1:26 min

De e-förslag som nu introduceras i många kommuner för invånarna har Kinda kommun haft ett tag. Det finns kritik mot modellen och nu ser man över den i Kinda.

– Problemet tror jag är att vi inte har tagit tillvara synpunkterna på ett riktigt bra sätt. Det är viktigt. Annars tröttnar man ju som invånare på att ge förslag - om det inte ger effekt, säger Lena Käcker Johansson (KD) ordförande i kommunfullmäktige i Kinda kommun.

Kindaförslaget heter Kindas variant av det som i andra kommuner kallas e-förslag. Kindaförslag innebär att allmänheten kan lägga in förslag på kommunens hemsida och uppmana andra Kindabor att gilla idén.

Det är samma upplägg som i e-förslag som fem kommuner i länet nu satsar på. För e-förslag gäller det att tillräckligt många gillar förslagen på kommunens hemsida för att kommunen ska ta upp det till debatt.

Kinda har inte haft någon fast gräns för hur många röster som krävs för det, men siffran runt hundra nämns både i Kinda och i andra kommuner som en ungefärlig gräns.

Kindaförslagen har trots allt gett effekt. Det visar en sammanställning som gjorts inför att man nu utvärderar modellen. Men kanske inte alla förslag har fått så många röster:

– Gå ihop med Linköpings kommun...

Men en fråga om lekparker har lyfts till politisk nivå och blivit något som det satsas mer pengar på i budgeten, säger Lena Käcker Johansson.

Men hellre än fler förslag från invånarna så önskar man sig i Kinda fler som engagerar sig i partipolitiken.

– Att få fler människor aktiva i politiken, det vore väldigt bra, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".