Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Dialog kan stoppa hot mot räddningspersonal

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 06.00
Attila Jensen, räddningstjänsten i Malmö: Vi blir inte attackerade längre
(1:43 min)
Klockaretorpets centrum.
1 av 2
Klockaretorpets centrum. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Stefan Jonsson, professor vid Linköpings universitet.
2 av 2
Stefan Jonsson, professor vid Linköpings universitet. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio

Idag ska Norrköpings kommun lägga fram åtgärder som ska få stopp på oroligheterna i bland annat stadsdelen Klockaretorpet.

Norrköpings kommun ska presentera en konkret åtgärd för att få stopp på problemen med bland annat stenkastande ungdomar och bilar som sätts i brand, vilket har inträffat i flera områden den senaste tiden. 

I stadsdelen Rosengård i Malmö har räddningstjänsten lyckats minska attackerna mot utryckningspersonal från 16 tillfällen per år när det var som värst för sju år sedan till ingenting förra året.

Förändringen har uppnåtts genom dialog mellan myndighet och medborgare. 

– Vi blir inte attackerade med stenar och flaskor och hot och våld. Så den problematiken har försvunnit och det är skönt, det märks på stationen, säger Attila Jensen som är distriktschef inom räddningstjänsten syd.

2010 drog Räddningstjänsten Syd igång en rad projekt där de bland annat har knackat på varenda dörr i Rosengård i tre omgångar för att prata med alla i området. De är ute med uniformerad personal på skolorna varje vecka och har lärt känna en del av ungdomarna som tidigare attackerade.

Enligt Stefan Jonsson som är professor i etnicitet om bland annat sociala och politiska processer vid Linköpings universitet, uppstår oroligheter såsom i Klockaretorpet på platser där det finns många människor på en tät yta som upplever sig vara marginaliserade i samhället.

– Det här handlar om unga människor som saknar en plats i samhället, som tar sig den platsen delvis med våld. Det är självklart polisen ska bemöta det, men det kan inte bara bemötas på det sättet utan det måste naturligtvis bemötas mer långsiktigt genom en ordentlig samhällsplanering, säger Stefan Jonsson.

Attila Jensen i Malmö menar att räddningstjänsten har ett ansvar att anpassa sig efter de den verklighet som råder för boende i ett området.

– De här områdena med viss demografi som man ibland säger lever i ett utanförskap från samhället, där är det viktigt att vi som organisation och myndighet jobbar så att vi faktiskt möter de boende på deras villkor. Om vi inte gör det är det snarare så att vi som myndighet lever i ett utanförskap, säger Attila Jensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".