Östergötland

Besiktningsmannen gjorde fel - men Marcus får ingen ersättning

1:40 min

Trots att besiktningsmannen från Anticimex missade en felaktigt monterad golvbrunn i Marcus Lidstedts badrum i Mjölby - en miss som ledde till en omfattande vattenskada - får han ingen ersättning från bolaget.

Husköpare är skyldiga att undersöka huset noggrant och därför anlitar många en besiktningsman. Men skyddet för husköpare om något går fel är dåligt och skillnaderna i kunskap hos besiktningsmännen är stora.

För fel som sker vid en besiktning gäller två års rätt att reklamera, enligt en dom i Högsta domstolen.

P1-programmet Kaliber har gått igenom samtliga anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden de senaste fem åren som gäller överlåtelsebesiktningar. Bland närmare 40 fällningar saknade mer än hälften av besiktningsmän som begått fel ett godkännande av yrkesorganisationen SBR Byggingenjörerna.

Regeringen anser att branschens eget frivilliga system med godkännande och certifiering som bygger på SBR räcker som skydd för konsumenter, men husbesiktningar omfattas inte av konsumenttjänstlagens tioåriga rätt att reklamera. I stället är två år en skälig reklamationstid, anser Högsta domstolen, efter ett avgörande.

Konsumentverket tycker att det skyddet är för dåligt och vill att lagen ändras. 

– Det skulle ge en ökad trygghet, säg att det utsträcks till tio år då har man samma möjlighet att vända sig till besiktningsmannen om den gjort något fel som man har att vända sig till säljaren om dolda fel, säger Daniel Gustafsson som är jurist hos Konsumentverket.

När vattenskadan visade sig hos Marcus Lidstedt i Mjölby hade det gått mer än två år. Det betyder att han själv får stå för renoveringen av badrummet på drygt 200 000 kronor.

– Man är frustrerad och bitter, det är ju inte jag som borde får betala för det här, säger Marcus Lidstedt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista