Buss.
Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Östergötland

Sparar på landsbygden och satsar på tätorten

Mattias Ravander: Våra medborgare känner att de betalar skatt men inte får något tillbaka
1:42 min

Resurser tas från landsbygden för att förbättra kollektivtrafiken i Linköping och Norrköping.

Om ett par veckor läggs flera landsbygdslinjer runt om i länet ner. De resurser som frigörs när landsbygdslinjer läggs ned satsat istället på att förbättra turtätheten i Linköping och Norrköping.

Totalt kommer 28 landsbygdslinjer att läggas ner den 20 juni och flera andra linjer på landsbygden får glesare turer eller kör en kortare sträcka. Beskedet får flera politiker i de drabbade kommunerna att reagera. 

Jag tycker att det bli en snedvridning och det blir naturligtvis så att våra medborgare känner att de betalar skatt men får inget tillbaka, säger Mattias Ravander (S) är kommunstyrelsens ordförande i Söderköping.   

Det blir en snedvridning

Orsaken till nedläggningarna är enligt politikerna i Region Östergötland att resandet på landsbygden har minskat och många av de berörda turerna har för få passagerare. 

Pengarna som sparas på de nedlagda linjerna satsas nu i stället i länets två största kommuner 

– Pengarna kommer framför allt att hamna i Linköping och Norrköping, säger Göran Gunnarsson (C), ordförande för trafiknämnden i Region Östergötland

Men beslutet drabbar invånarna i de småkommunerna hårt, enligt Kindas kommunalråd Hans Måhagen (S). Han tycker att representanter för de småkommunerna borde ha en gemensam strategi mot beslutet.

 – Vi småkommuner som drabbas av nedläggningar måste sätta oss ner och se om vi ska agera, säger Hans Måhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".