Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sugga med en av sina kultingar. Båda har svans med knorr.
1 av 3
Svenskuppfödd sugga med en av sina kultingar. Båda har svans. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Djurhälsoveterinär Gunnar Johansson med en griskulting i famnen i Vretaskolans grisstall.
2 av 3
Djurhälsoveterinär Gunnar Johansson, här i Vretaskolans grisstall. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Torun Wallgren, husdjursagronom och doktorand på SLU.
3 av 3
Torun Wallgren, husdjursagronom och doktorand på SLU. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Grisar med knorr står modell för EU

Veterinär: Det är inte acceptabelt att svanskupera och det är förbjudet inom EU
1:29 min

Sverige står modell för övriga Europa i ett EU-projekt om hur man föder upp grisar utan att behöva ta bort deras svans. Delegater från projektet har varit på studiebesök hos grisuppfödare i Östergötland.

– Grisar är ett väldigt socialt och nyfiket djur. Och är det tråkigt och trist i boxen så börjar de undersöka varann och då blir det väldigt lätt att de biter varann i svansarna, säger Gunnar Johansson som är djurhälsoveterinär i länet och besöker många grisbesättningar. 

– I Sverige så ser vi till att våra grisar har annan sysselsättning, säger
Torun Wallgren är husdjursagronom och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet.

-- Man ger halm till grisarna eller annan berikning så de har något annat att göra och då uppstår inte den här svansbitningen, säger hon.

Torun Wallgren deltar i ett EU-projekt som ska visa hur man kan föda upp grisar utan att svansarna blir ett problem.

– För idag så finns det kanske inte i många länder ett riktigt bra alternativ. Så Sveriges del av det här projektet handlar mycket om att visa hur vi gör i Sverige.

De utländska gäster från EU-projektet som varit på besök hos svenska grisuppfödare har fått se lite större utrymmen i stallen än i andra länder och plana golv där man kan strö halm för grisarna att böka i - golv som måste mockas manuellt.

Dessutom är det viktigt att låta djuren äta i grupp, säger djurhälsoveterinär Gunnar Johansson som är på besök i ett grisstall utanför Linköping. Men den svenska modellen är dyr.

– Framför allt den här fasta liggytan och att kunna strö och så - det kostar väldigt mycket pengar. Man måste vara inne hos grisarna, skrapa och göra rent på ett helt annat sätt.

– Det här är verkligen en oljetanker att vända men vi måste göra det. För det är inte acceptabelt att svanskupera och det är förbjudet inom EU. Sedan finns det vissa undantag. Det är väl Sverige och Finland som följer EU-direktivet egentligen, säger Gunnar Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".