Linköping

Hopp om ny svensk exportsuccé

1:32 min

Flygplatser där flygledningen fjärrstyrs från en annan ort hoppas Saab och Luftfartsverket ska bli nästa svenska exportsuccé. Tekniken finns just nu i drift i Örnsköldsvik och nu har verket och förtetaget bildat ett gemensamt bolag för att sälja fjärrstyrd flygledning till fler flygplatser.

– Vi har blivit väldigt uppmärksammade och fått mycket erkännande det sista året. Vi har faktiskt haft över 1500 internationella besök i Sundsvall så det finns ett intresse från alla aktörer, säger Olle Sundin generaldirektör på Luftfartsverket.

Lösningen som alltså Saab med säte i Linköping och Luftfartsverket med säte i Norrköping utvecklat att med hjälp av kameror kunna sköta flygledningen från en annan plats än själva tornet på varje flygplats. Örnsköldsvik styrs idag från Sundsvall och nästa år går även Linköpings flygplats över.

Och det här sparar i slutänden pengar för flygplatserna och flygbolagen. Det blir billigare att ha allt samlat på ett ställe.
Och nu ska alltså fler svenska och framför allt utländska flygplatser följa. för här är Saab och Luftfartsverket i absolut framkant i världen.

– Vi gör själva bedömningen att vi har ett försprång på ett par år. Vi vet att det finns ingen annan som har det i operativ drift. Det kommer att finnas konkurrenter och andra aktörer som vill konkurrera men det gäller att använda den här tidsluckan vi har fått för den ger oss en fördel.

– Det är därför det har blivit så intressant ur svenskt exportperspektiv. Det här är verkligen bra för Sverige. Det här är innovation, det är exportmöjligheter, det är en tillväxtbransch och det blir faktiskt jobb i Sverige av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista