Linköping

Strokedrabbad fick rätt mot kommunen - får åka specialfordon

2:06 min

En strokedrabbad man i rullstol som ville åka till barnbarnen på Öland i specialfordon får nu rätt mot Linköpings kommun som tyckte att mannen skulle åka tåg.

Mannen är i 75-årsåldern och drabbades av stroke för ungefär 10 år sedan, vilket bland annat ledde till att han blev rullstolsbunden och förlamad i hela vänster sida.

Eftersom han också har talsvårigheter sker intervjun i stället med hans hustru. Hon tycker att tiden innan de fick rätt mot kommunen var väldigt jobbig.

– Hemsk, det finns bara det ordet. Hemsk. Det var svårt att få vardagen att fungera. Han förstod att han inte skulle få träffa sin dotter och barnbarn, säger hon.

Sedan åtta år tillbaka har mannen, tillsammans med sin hustru, åkt till Öland på sommaren för att besöka dottern och barnbarnen. Tidigare har kommunen gett paret rätt till riksfärdtjänst med specialfordon från hemmet till dotterns bostad på Öland.

Hemsk, det finns bara det ordet. Hemsk. Det var svårt att få vardagen att fungera. Han förstod att han inte skulle få träffa sin dotter och barnbarn.

Men i år har Linköpings kommun fått nya verktyg att utreda sådana här resor, bland annat genom en ny handbok från Svenska Färdtjänstföreningen och SKL som underlättar arbetet.

Kommunen har därför blivit hårdare med vem som får rätt till resa med specialfordon och inte. Enligt lag ska den som kan åka med allmänna kommunikationer i stället göra det.

Kommunen menade att det var möjligt för mannen att åka tåg trots att läkarintyg pekade på att hans svåra handikapp gjorde det mycket svårt för honom att klara en resa med allmänna kommunikationer.

– Ett läkarutlåtande ska beskriva vilken funktionsnedsättning en person har sen vad han eller hon tycker om resor med allmänna kommunikationer är en helt annan sak, säger Charlotta Holmgren som är gruppchef för särskild kollektivtrafik på Linköpings kommun.

Visst tar vi hänsyn till vad som står i ett läkarutlåtande, men inte alla saker som står i ett läkarutlåtande.

Har inte en läkare medicinska kunskaper om personens tillstånd och kunna bedöma vad personen kan göra och inte?

– Nu måste jag få ställa en motfråga. Varför tycker du att vi skulle gått på läkarintyget?

Jag har ingen åsikt i det så, utan jag undrar bara varför man inte har tyckt så på kommunen?

– Så här är det. En läkare kan bedöma medicinska underlag. Vi kan trafik.

Efter en andra vända i förvaltningsrätten fick mannen rätt specialfordon eftersom rätten ansåg att mannens rullstol inte fick plats på tåget.

Efter resan överklagade kommunen beslutet till kammarrätten som avskrev målet på grund av att resan redan ägt rum.

– Vi blev båda väldigt lyckliga men då hade vi ju gått igenom förvaltningsrätten två gånger och kammarrätten som gav oss rätt. Det var en fruktansvärd upplevelse, säger mannens hustru.

Förutom den 75-åriga mannen har ytterligare tre personer överklagat kommunens beslut kring riksfärdtjänst den senaste tiden, men då har kommunen fått rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista