Östergötland

Nationell kartläggning av bilbränder

Just nu gör polisen en nationell kartläggning av antalet bilbränder som inträffat i hela landet i sommar. I exempelvis Norrköping brann ett tjugotal bilar i förra veckan och senast i natt brann en bil i stadsdelen Hageby.

Sedan 1998 har det blivit vanligare att landets räddningstjänster rycker ut mot förmodat anlagda bränder i personbilar. Det visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Ökningen var störst mellan 2006 och 2010 och gäller framförallt i de största städerna men syns även i glesbygd.

Malmö har en högre andel insatser sett till befolkningen än Stockholm och Göteborg, Botkyrka utanför Stockholm låg förra året högre än Malmö - men det gjorde även Västerås.

Det märks hos försäkringsbolagen. Mikael Hellberg är skadechef på Länsförsäkringar i Bergslagen

- Jag tycker att Västerås är ganska lika många andra städer som om vi tar Norrköping, ta Örebro, ta Uppsala - de ligger inte så långt varandra ifrån i storlek, men de skiljer sig ändå emellan vad gäller antalet bilbränder. Det är väldigt svårt att säga, varför brinner fler bilar i Västerås?

MSB:s siffror visar bara hur ofta räddningstjänsten ryckt ut - inte hur många bilar som har brunnit.

Men Polismyndigheten håller nu på att ta fram en nationell kartläggning över antalet brunna bilar i sommar under juni, juli och fram till slutet av augusti.

Branden i Norrköping där tjugotvå bilar skadades är rubricerad som mordbrand. Leif Hermansson är chef för avdelningen för grova brott på polisen i Norrköping.

– Rubriceringen är på grund av att betydande egendomsvärde som har gått till spillo. I och med att den bil som det började i stod i en garagelänga så har det ju tagit sig i de bilar som stod runtomkring.

– Den möjligheten finns att det var meningen att bara en bil skulle eldas men att det gick överstyr, säger han.