Speedway

Piraterna chanslösa i första slutspelsmatchen

3:24 min

Det blev en oväntat stor seger när speedwayslutspelet inleddes. Dackarna vann med hela 52-38 mot Piraterna från Motala inför 3 789 åskådare i Målilla.

– Det har funnits tecken på att vi har varit på gång. Det är de första två heaten som ger en trög inledning för Piraterna, och det var viktigt för fortsättningen av matchen, säger Dackarnas Mikael Max, som hade en lyckad kväll, till Radiosporten.

Dackarnas Patryk Dudek körde in hela 14 poäng till hemmalaget då han vann sina fyra första heat och kom tvåa i sitt avslutande. Piraterna lyckades bara köra hem poängövertaget i två av de 15 heaten.

– Det är oväntat stora siffror till Dackarnas fördel. Det har bara skiljt en eller två poäng i lagens möten under säsongen – det är en väldig skillnad i den här matchen.

– Piraterna fick olyckligtvis en krasch på Piotr Pawlicki i hans första heat. Han stod inte att känna igen efteråt. Övriga, förutom Greg Hancock, underpresterade. Det var ihåligt i Piratgänget, säger Janne Rindstig som refererade matchen i Sportextra.

Desto mer positivt att hämta för Dackarna efter hemmasegern:

– Patryk Dudek har kört fantastiskt, bäst i kväll. Men värt att notera att 43-årige Mikael Max på sin reservplats körde in tio poäng, fortsätter Rindstig.

I Kumla vann bortalaget och favoriterna Rospiggarna mot Indianerna. Grundseriens vinnarlag vann en jämn match med 48-42 – och blev det första laget att bortaslå Indianerna i år.

Poängbäst i Rospiggarna blev slovaken Martin Vaculik med sina 14 poäng. Hans seger i det åttonde heatet, då Indianerna ledde med sex poäng, var början på Rospiggarnas vändning.

– Det har varit en lång serie och vi har gjort bra ifrån oss. Men det är i slutspelet som det verkligen gäller. Det var en oerhört viktig match, och jag hoppas att vi får mer harmoni inför nästa hemmamatch – för det var en rejäl anspänning i kväll, säger Rospiggarnas Andreas Jonsson till Radiosporten.

– Rospiggarna har visat att de har ett grymt starkt lag hela säsongen. Vi blir lite ihåliga i kväll och det fäller avgörandet. De kommer väldigt starkt efter paus också och vi får kämpa i motvind, säger Indianernas lagkapten Fredrik Lindgren till Radiosporten.

Upplägget med årets speedwayslutspel är nytt. De fyra kvalificerade lagen möter varandra hemma och borta i en slutspelsserie. Två poäng delas ut i varje match. De två främsta lagen efter sex omgångar får köra final.

Lyssna på flera röster från de båda slutspelsmatcherna i ljudfilerna nedan.