Linköping

Pulskanon ska få stopp på flyende bilister

1:52 min

Polisen vill gärna ha ett mer effektivt hjälpmedel som på ett säkert sätt kan stoppa misstänkta bilar istället för farliga biljakter eller spikmatta. Försök med en elektromagnetisk pulskanon som slår ut bilens elektronik pågår, men mer forskning behövs.

Forskare från flera EU-länder, däribland VTI i Linköping, har samarbetat för att utveckla en elektromagnetisk pulskanon som ska kunna stoppa bilar under färd. Men det krävs mer forskning och bättre teknik för att få det att fungera.

– Det krävs nog en hel del utveckling för att få ett vapen som är användbar i alla situationer, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.

En elektromagnetisk pulskanon hade varit ett ultimat vapen för polisen som vill stoppa flyende bilar. Bara sikta pulskanonen mot den flyende bilen, stråla den med elektromagnetisk strålning och vips slutar bilen att fungera.
Men tester som gjorts under projektet visar att det är svårare än så, bland annat på grund av säkerheten för bilisten och omgivningen.

– Det finns internationella riktlinjer för hur stark strålning får man utsätta en människa för innan det kan betraktas som farligt, säger Mattias Hjort. 

För att inte strålningen inte ska leda till oönskade skador valde forskarna att använda en ganska svag strålning. Och med en så svag strålning går den inte att använda som vapen mot bilar som kör i hög hastighet och på längre avstånd.

– Med de strålningsnivåer som vi har använt så kan vi inte komma upp i för höga hastigheter och man måste också vara ganska nära antennen och stråla på bilen för att få stopp på den.

Mattias Hjort är ändå hoppfull och tror att tekniken kommer att bli verklighet i framtiden. Men dess för innan måste forskarna veta vad som händer med en bil som i hög fart tappar säkerhetsfunktioner som bromssystem och styrning.

– Om man ska gå vidare och tillverka någonting som kan användas i höga farter så kommer man att behöva höja strålningsdoserna och då kommer man att behöva titta på det och om det är säkert.