1000 nya jobb i Östergötland

Det är vad socialdemokraterna tillsammans med LO och SSU hoppas kunna åstadkomma för arbetslösa ungdomar.

Det ska ske genom att AMS och försäkringskassan blir bättre på att samarbeta för att finansiera jobb som man hoppas att företagen och kommunerna ska kunna plocka fram, för att få ner ungdomsarbetslösheten i länet, som är den högsta i landet.
Eva Fornefors, ombudsman på Kommunal i Östergötland håller med om att det är ett problem som facket inte tagit på tillräckligt stort allvar.
En anledning till att facket inte tagit tillvara de ungas situation beror på att man har varit fullt upptagen med att hjälpa de äldre som har förlorat sina jobb under dom senaste tio åren, säger Eva Fornefors.
Men exakt hur de här jobben ska se ut det är man ännu inte klar över  och inte heller hur stor viljan är bland kommuner och företag att skaka fram dom.
I Östergötland går 4000 unga människor arbetslösa idag.
Nu vill alltså socialdemokraterna tillsammans med SSU och facket att både privata och offentliga arbetsgivare ska skaka fram jobb som även ungdomar utan utbildning ska kunna utföra.
Tanken är att dom unga arbetslösa på det sättet ska få den erfarenhet som dom i dag saknar för att kunna ta ett vanligt jobb.
En annan viktig orsak till att unga går arbetslösa beror på de stelbenta reglerna för arbetsmarknadsåtgärder.
Därför vill man hitta ett sätt att kunna använda pengarna som betalas ut av länsarbetsnämnden och försäkringskassan på ett friare sätt för att sätta ungdomar i arbete.
Jogre Palma från Metall som också sitter i länsarbetsnämndens styrelse anser att ökat samarbete mellan myndigheterna trots de strikta reglerna för hur bidrag delas ut, gör det möjligt att ta fram dom nya jobben till de unga.