Bodil Jönsson
Foto: Jessica Gow/TT
Linköping

Årets Tagepris till Bodil Jönsson

Det blir fysikern och författaren Bodil Jönsson som får årets Tage Danielssonpris. Priset består av 50 000 kronor och delas ut av Linköpings kommun vartannat år.

Motiveringen lyder:

Det är viktigt att människan vågar vrida, vända och tvivla på vedertagna uppfattningar. För som Tage Danielsson uttryckte det: ”Utan tvivel är man inte riktigt klok”.

Fysikern och författaren Bodil Jönsson är en sann humanist som verkar i mänsklighetens tjänst och vars stora gärning är att uppmuntra människan till att styra sin tid, istället för att styras av den.

När utvecklingen eskalerar och människan sannolikt kommer att ställas inför fler och fler stora förändringar under en livstid, har det väl aldrig varit viktigare att stanna upp och reflektera kring tid? Och är det händelsevis inte så, att Bodils finurliga idé om inrättandet av ett Tankevårdsverk är mer aktuell nu än någonsin?”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".