Östergötland

Brudkronor saknas efter inbrott - men stölder ur kyrkor minskar

1:42 min

Stölder av kulturföremål från landets kyrkor minskar. Det visar siffror som Brottsförebyggande rådet tagit fram åt P4 Östergötland. Men om några veckor åtalas två män misstänkta för stöld av kulturföremål från Skärkinds kyrka.

Men fortfarande är två oersättliga brudkronor försvunna efter inbrottet i Skärkind för drygt två veckor sedan, berättar kyrkvaktmästare Mikael Tillberg:

– De är fruktansvärt, det här går inte att ersätta med pengar. Det är ju ett arv vi fått att förvalta, säger han.

Det var tidigt på morgonen den 13 augusti som två män greps i närheten av Skärkinds kyrka misstänkta för inbrott i kyrkan under natten. I bilen hittade polisen bland annat ljusstakar och annat stöldgods.

Men två oersättliga brudkronor som stals under inbrottet fanns inte i bilen. Männen greps och häktades, men i går släpptes en av dem. Åklagare anser inte att det finns skäl nog att hålla honom frihetsberövad. Men brudkronorna är fortfarande borta.

Kanske en klen tröst för kyrkan i Skärkind, men under en tioårsperiod har antalet stölder av kulturföremål i kyrkor minskat, visar siffror som Brottsförebyggande rådet tagit fram åt P4 Östergötland. Från drygt 1100 till drygt 400 förra året.

Ett skäl, enligt Svenska kyrkan, är en ökad medvetenhet om kulturföremålens värde och ett ökat säkerhetstänkande. 

Och innan Mikael Tillberg i Skärkind låser kyrkan funderar han över varför just brudkronorna stals:

– På något vis verkar det mysko för vi hade många andra fina saker i kassaskåpet där de låg. Så troligen verkar det vara ett beställningsjobb, tror han.