Misstankarna om att skolbranden var anlagd kvarstår

Det är fortfarande oklart vad som orsakade den häftiga brand som förstörde delar av Slestadsskolan i Linköping igår kväll. Det konstaterar polisen efter att ha genomfört en första teknisk undersökning av brandplatsen. Misstankarna om att branden var anlagd kvarstår dock. 

Under förmiddagen genomfördes en första teknisk undersökning av den eldhärjade skolbyggnaden i Linköping. Bland annat har resterna av skolans vind sökts igenom, men hitills har polisen inte kunnat slå fast vad som orsakade branden.

Misstankarna kvarstår

Enligt Mikael Kinnå, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland, kvarstår dock misstankarna om att branden var anlagd. 

- Vi har våra aningar, men vi har fortfarande inte några bevis för den teorin, säger han.    

Undersökningen av brandplatsen kommer att fortsätta. Hitills har teknikerna koncentrerat sig på vinden eftersom det verkar som om branden började där, men det finns många andra utrymmen som också måste undersökas. 

Stora eldslågor

Branden i skolan började strax efter klockan 18 i går kväll och till en början brann det häftigt. Stora eldslågor slog upp från taket och rökutevecklingen var kraftig. 

- Skolans tak var täckt av tjärpapp och det brinner ju något fruktansvärt, säger Leif Karlsson vid räddningstjänsten i Linköping som var insatsledare på plats.

Rektorn chockad

Rektorn på Slestadsskolan Evy Stenkvist, som är på semester i Skåne, fick beskedet om branden på telefon igår kväll: 

- Jag fick en chock. Skolan och dess personal och elever betyder oerhört mycket för mig och jag kände en stor, stor sorg när jag fick veta detta.

Under resten av gårdagkvällen satt Evy Stenkvist i telefon och idag kunde hon ge besked om att de barn som skulle ha vistats på skolans fritidshem under de kommande veckorna nu istället kommer att få bege sig till Änggårdsskolan.

Föräldrarna informeras

- Vi ska försöka informera alla familjer under dagen, men för säkerhets skull kommer vi också att ha personal på plats vid fritidshemmet från kl 06 i morgon bitti, om det skulle vara någon vi inte fått tag i, säger Evy Stenkvist.

Redan nu har också diskussioner inletts om hur lokalfrågan ska lösas när höstterminen startar:

- Vi har börjat titta på det också och på något sätt kommer vi givetvis att lösa det.

Slestadsskolan har vid åtskilliga tillfällen under den senaste tiden utsatts för skadegörelse och det har också förekommit små bränder i närheten av skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista