Daniel Bjurhamn
Daniel Bjurhamn Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Kinda

Asylsökande kan få stanna i Rimforsa

Daniel Bjurhamn: Jag hoppas att vi kan hitta någon lösning
1:12 min

De boende på asylboendet i Liljeholmens folkhögskola får flytta när boendet läggs ner. Men nu hoppas skolans rektor på att hitta en lösning som gör att de kan stanna på orten.

Det tillfälliga asylboende på Liljeholmens folkhögskola ska läggas ner. Det har P4 Östergötland berättat om tidigare. Men nu hoppas skolans rektor Daniel Bjurhamn på ortens övriga invånare.

Han ska försöka hitta familjer i Rimforsa som kan ta emot familjerna, som kommer från Syrien och Afghanistan.

– Många tänker nog att de kan få bo hemma hos oss, att barnen har  flyttat hemifrån och de bor i ett stort hus.

Enligt Daniel Bjurhamn skulle det innebära att flyktingarna skulle få behålla sina kontakter med människorna på orten och att de slipper börja om någon annanstans i Sverige.

– Att det kan få leva vidare. Det är inte lätta att börja om.

Det var i april som åtta barnfamiljer kom till det tillfälliga asylboendet i Rimforsa, familjer som kom till Sverige förra hösten. På kort tid har de börjat lära sig svenska, börjat rota sig och skaffat kontakter på orten.

Men när Migrationsverket nu stänger flera tillfälliga boenden i landet tvingas de flytta. Daniel Bjurhamn tror på möjligheten att behålla familjerna på orten i väntan på att Migrationsverket ska pröva deras asylansökan.

– Jag hoppas att vi kan hitta någon lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".