Tiggare sover på bänk i Linköping.
Tiggare på bänk i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Romers liv i Sverige ska studeras

Håkan Gustafsson SKL International: Vi vill veta vad kommunerna gör och hur de ser på frågan
1:46 min

En ny studie ska undersöka hur livssituationen ser ut för rumäner som vistas tillfälligt i Sverige.

Det är SKL International som genomför studien och bland annat kommer Linköping att bidra med erfarenheter från arbetet med EU-migranter

Studien som pågår just nu ska kartlägga hur livet ser ut för de romer som kommer till Sverige. Kvinnors och barns situation ska särskilt uppmärksammas i studien.

Det är SKL International, ett konsultbolag som ägs av Sveriges kommuner och landsting, som håller i studien där hjälporganisationer i både Sverige och Rumänien, politiker och tjänstemän i landets kommuner samt tjänstemän på ett antal svenska myndigheter ska intervjuas.

– Fokus är att se vad det finns för svenska kommunala och regionala erfarenheter som kan användas på plats i Rumänien, säger Håkan Gustafsson, vd för SKL International till P4 Östergötland.

Bland annat är liberalen Daniel Andersson, kommunalråd i Linköping, inbjuden till en referensgrupp som ska dela med sig av kommunens erfarenheter i arbetet med tiggarna och redan nu har hjälporganisationen Hjärta till Hjärta i Linköping fått svara på frågor om sitt arbete.

– Vi vill också veta om det finns något intresse från kommunerna att delta i ett samarbete på något sätt, säger Håkan Gustafsson.

Syftet med studien är att visa hur levnadsvillkoren för EU-migranterna skulle kunna förbättras genom att använda svenska lokala erfarenheter på plats i hemlandet.

Tanken är att göra konkreta insatser i ett antal utvalda pilotkommuner i Rumänien och sen sprida erfarenheterna vidare i landet.

I slutet av november ska ett förslag vara klart och sedan hoppas Håkan Gustafsson att man bland annat ska få pengar från EU för att få till ett utbyte mellan svenska och rumänska kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".