Mona Olsson, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Norrköping.
Mona Olsson, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Norrköping. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Vänsterpartiet: Inga socialister kvar i Socialdemokraterna i Norrköping

Socialdemokraterna sviker sina väljare
1:43 min

Socialdemokraterna i Norrköping sviker sina väljare! Det hävdar Mona Olsson, oppositionsråd för Vänsterpartiet efter halva mandatperioden.

Det är nu halvtid i politiken, de styrande partierna har haft två år på sig att försöka förverkliga de löften de gav innan valet 2014. Inför valet klargjorde den rödgröna majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen att de vägrar införa LOV-lagen om valfrihet i äldreomsorgen.

- Jag är förvånad och besviken. Det var otänkbart att det skulle hända för vi sa ett tydligt nej, säger Mona Olsson (V).

Men i valet fick inte de rödgröna egen majoritet. Socialdemokraterna valde istället att inleda ett samarbete över blockgränserna. Något som lett till en tydlig högersvängning i Socialdemokraternas politik menar Mona Olsson.

– Det är inga socialister kvar i socialdemokratiska partiet!

Socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjernkvist hymlar inte med att samarbetet över blockgränserna har lett till en mer mittenpolitik. Och det kanske är så att LOV inte blev helt och hållet som de hade tänkt sig, men det handlar inte om svikna löften, hävdar han:

– Det är alltid så i en regering där man måste kompromissa och det finns saker som man inte lyckas genomföra fullt ut. Men det finns ingen fråga där jag kan peka ut att här har vi totalt tvingas vända om, säger Lars Stjernkvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".