Stora studsmattor växer upp som svampar i trädgårdar, men de är inte helt riskfria.foto:Chris Maluszynski, Pressens Bild

Många barn skadar sig på studsmattor

Det är populärt bland sommarlovslediga barn att hoppa på stora studsmattor. Mattorna syns på allt fler villatomter runt om i länet men att hoppa på mattorna är inte riskfritt. Många av barnen som hoppar på mattorna skadar sig. På akutmottagningarna i Östergötland får personalen ta hand om barn med hjärnskador och andra skador.

Akutmottagningarna i Östergötland får ta hand om barn med hjärnskador och andra skador. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping uppskattar personalen att man får in några barn i veckan som skadat sig när de hoppat studsmatta, och likadant ser det ut i Motala och Linköping.
Det är främst brutna armar och handleder det rör sig om men också skallskador och hjärnskakningar.
Flera studsmattehandlare säger att mycket handlar om att folk inte följer säkerhetsföreskrifterna och att mattorna i de lägre prisklasserna ofta har sämre kantskydd. Det gör att barnen lättare skadar sig på ramen och fjädrarna.
Ortoped Peter Rockborn på Vrinnevisjukhuset tycker inte att man ska sluta hoppa studsmatta men det finns några saker som är viktiga att tänka på. Till exempel att mattan står på en bra gräsmatta och inte på ett hårt underlag. Det finns också nät man kan spänna upp runt mattan för att minska risken för skador. Och ju färre man är på mattan, desto bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista