Mari Aldrev och Helene Claesson. Båda bor i Vilbergen men de har olika syn på samhället. I serien "Ett nytt Sverige" får vi följa dem båda.
Mari Aldrev och Helene Claesson. Båda bor i Vilbergen men de har olika syn på samhället. I serien "Ett nytt Sverige" får vi följa dem båda. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Ny dokumentärserie om Östergötland efter flyktingvågen

Hur påverkas vi i Östergötland av flyktingvågen? I en serie här i P4 ska vi dokumentera människorna bakom siffrorna och ge en bild av det Sverige som nu växer fram. Vi kallar det "Ett nytt Sverige".

P4 Östergötland är en av nio P4-kanaler (Malmö, Kristianstad, Gotland, Sörmland, Västmanland, Stockholm, Uppland och Norrbotten) som i dokumentärform kommer att spegla ett antal personers vardag runtom i landet på temat "Ett nytt Sverige"

Genom att öppna dörren och ta del av de här personernas liv får vi olika bilder av hur vi i Sverige påverkas av den historiska flyktingvågen hösten 2015.

– Tanken är att öka kunskap och förståelsen för hur det ser ut i samhället idag, säger Lisen Elowson Tosting, som är den som jobbar med serien på P4 Östergötland.

I serien ska vända och vrida på synpunkter, åsikter om hur vi ska ta emot våra nya svenskar, se problem och möjligheter, träffa både de som berörs direkt som en flyktingfamilj, de som är rädda och oroliga för de utmaningar som migrationen ställer på samhället och de som tar emot och jobbar med asylsökande.

– Vi vill att lyssnaren ska få en relation till var och en av de personer som vi följer, få höra hur de tänker och veta vad som händer i deras liv.

Lisen följer två kvinnor, Mari Aldrev, 50 år och Helene Claesson, 66 år. De har det gemensamt att de båda bor i stadsdelen Vilbergen i Norrköping, men de ser samtidigt helt olika på vad som händer i Sverige.

Vi vill att lyssnaren ska få en relation till var och en av de personer som vi följer

Mari har öppnat sitt hem för 17-åriga Alishah, en ensamkommande pojke från Afghanistan. Han har bott hos henne sen i början av året. I lägenheten bor också 19-åriga dottern Malin och dotterns pojkvän Elliot.

Hon är socionom och arbetar som socialkonsulent på Arbetsförmedlingen. Böcker är det bästa hon vet men hon gillar också att promenera och simma. För Mari är det självklart att hjälpa de människor som flyr från krig och förtryck.

Helene är nybliven pensionär efter att ha arbetet som butiksbiträde på KappAhl i 33 år.

Förra hösten hade kommunen planer på att sätta upp paviljonger för ensamkommande på en gräsplan utanför hennes lägenhet och det fick henne att reagera. Helene har en oro för hur vi ska ha råd att ta hand om flyktingar samtidigt som landets välfärd ska fungera.

Vi kommer att följa de två kvinnorna i två år och berätta om deras liv och höra hur de påverkas av flyktingvågen i Sverige

Helene som bor själv tillsammans med hunden Sigge, har en son och en dotter, tre barnbarn och ett barnbarnsbarn.

– Vi kommer att följa de två kvinnorna i två år och berätta om deras liv och höra hur de påverkas av flyktingvågen i Sverige, säger Lisen Elowson Tosting

P4 Östergötland gör sedan november också reportage med familjen Taleb/Kejok som bor i Åtvidaberg. Ikram, Fahed och Aya kom till Sverige från Syrien förra hösten. 

– Målet är att låta lyssnarna är att följa med dem på deras väg in i samhället.

Serien kommer att sändas I P4 Östergötlands förmiddagsprogram. Det handlar om dokumentära reportage i längd cirka 5 minuter, ibland två gånger 5 minuter.

Vi kommer också att publicera materialet på webben och i sociala medier.

Allt material från hela landet kommer så småningom att samlas på en sajt och spridas i sociala medier. De kommer också kunna laddas ned som poddar.

I P4 Östergötland kommer vi också att följa upp olika teman som kommer fram i reportagen.


Fakta: Ett nytt Sverige

* Förra året ansökte 162 877 personer om asyl i Sverige och under de närmaste åren kommer en stor mängd människor att skapa sig nya liv här i Sverige.

* Ett nytt Sverige ska ge lyssnarna en fördjupad förståelse om det Sverige som nu växer fram.

* P4 Östergötland är en av nio P4-kanaler som i dokumentärform kommer att spegla ett antal personers vardag runtom i landet.

* I P4 Östergötland får du följa två kvinnor, Mari Aldrev, 50 år och Helene Claesson, 66 år. Båda två är från Norrköping och stadsdelen Vilbergen. Men de ser helt olika på situationen i Sverige.

* Sedan tidigare följer vi också familjen Taleb/Kejok som flytt från Syrien och som nu bor i Åtvidaberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".