Karin Westerberg  Kanslist KFUM Linköping
1 av 2
Karin Westerberg Kanslist KFUM Linköping Foto: Tahir Yousef
Hans Wester ordförande i KFUM-Linköping
2 av 2
Hans Wester ordförande i KFUM-Linköping Foto: Tahir Yousef
Östergötland

Ingen granskning av partistödet

Hans Wester: Reglerna borde gälla alla
1:36 min

I år måste de politiska partierna för första gången redovisa hur de använder de pengar de får i partistöd av varje kommun. Men kraven på partiernas redovisning är mycket lägre än den som ställs på andra som får bidrag från kommunen.

Vi besökte ideella föreningen KFUM i Linköping som har flera olika aktiviteter för barn och ungdomar. Vi ville se hur redovisningskraven ser ut på en vanlig ideell förening jämfört med de politiska partierna. Kanslisten Karin Westerberg berättar att hon lägger en stor del av sin arbetstid på att hålla ordning på allt som ska redovisas.

- Det gäller att spara alla kvitton, alla köp man har gjort och verifikationer och det blir många pärmar varje år säger kanslisten Karin Westerberg.

Listan på alla typer av dokument som ska sparas är lång. Rummet är fullt med pärmar med diverse bevis på vad föreningen gjort för bidraget de har fått. Utöver det så måste föreningen rapportera in detaljerade uppgifter på varje deltagare som har medverkat i aktiviteter för att föreningen ska kunna få in bidrag från kommunen. 

- Vi måste redovisa namn och fullständiga personnummer för varje deltagare och antal tillfälle man har varit med, så får vi en viss summa pengar för varje deltagare och tillfälle  säger Karin Westerberg.

Hur noga är det med de här uppgifterna?

- Väldigt noga!

Men annat är det för politiska partier. Efter en lagändring måste nu politiska partier som får kommunalt partistöd redovisa till kommunen för hur de använder skattepengarna. Men partierna behöver inte verifiera att pengarna faktiskt gått till det ändamål de påstår.

Exempelvis räcker det med att de skriver att verksamhetskostnaden för aktuella året var 180 tusen kronor. Sedan får det granskas av partiets egna revisorer och skickas till kommunen. Å då är det klart!

Hans Wester ordförande i KFUM-Linköping tycker att det är bra att kommuner är noga med att kontrollera de ideella föreningarna men säger samtidigt att det borde gälla alla som får skattepengar av kommunen.

- Jag tycker att det borde gälla både föreningar och andra organisationer som uppbär bidrag från stat och kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".