En del av Sverige. Helene Claesson.
Helene Claesson och hunden Sigge på promenad i Vilbergen. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Helene är orolig för om pengarna räcker till stort flyktingmottagande

Ett nytt Sverige del 4 "Gränsen för vad vi klarar av är nådd"
8:16 min

Helene Claesson är 67 år och från Norrköping. Hon ser problem med brist på pengar till skolor och äldrevård och undrar hur resurserna ska räcka till med fler invandrare i landet. Hon är den andra person vi följer i projektet "Ett nytt Sverige". Den första var Mari Aldrev, också hon från Vilbergen.

Redan nu kan du höra de kommande avsnitten med Helen Claesson. Du hittar dem längst ner i artikeln.

– Gränsen för vad vi klarar av är nådd, anser jag. Nu måste vi klara ut det vi har i vårat land.

I samband med att det i februari byggdes ett boende för ensamkommande flyktingbarn  i närheten av Vrinneviskogen så brann det i en av de två paviljongerna. Ingen hade då hunnit flytta in. Helene tror att det var en protest.

– Mot politikerna, inte mot nåt annat. Man ska inte ta på sig något som man inte klarar av.

Kommunen hörde av sig till henne förra hösten eftersom det behövdes platser att sätta upp nya paviljonger till ensamkommande flyktingbarn. Och utanför hennes balkong fanns en gräsyta som var en av flera platser som kommunen övervägde för paviljongerna.

– Jag försöker att alltid säga vad jag tycker. Men jag försöker att inte säga saker elakt.

De boende i området fick om de ville komma in med synpunkter. Därför började Helene, som inte gillade förslaget, prata med grannar och samla in underskrifter mot boendet och ringa till politiker för att protestera.

– Jag mailade till och pratade med både Reidar Svedahl och Lars Stjärnkvist. Vi fick ihop ganska mycket namn. Jag försöker att alltid säga vad jag tycker. Men jag försöker att inte säga saker elakt utan jag vill ge min syn på det hela.

Vad det är som har fått henne att alltid våga säga vad hon tycker vet hon inte men tror att det kan ha med hennes pappa att göra.

– Jag vet inte men min pappa var också rak utan krusiduller. Jag tycker inte att det är fel att säga vad man tycker om olika saker, men man får uttrycka sig på olika sätt. Jag tycker inte att det är elakt. Det är ju jag, min personlighet är sån. 

Fakta: Ett nytt Sverige

* Förra året ansökte 162 877 personer om asyl i Sverige och under de närmaste åren kommer en stor mängd människor att skapa sig nya liv här i Sverige.

* Ett nytt Sverige ska ge lyssnarna en fördjupad förståelse om det Sverige som nu växer fram.

* P4 Östergötland är en av nio P4-kanaler som i dokumentärform kommer att spegla ett antal personers vardag runtom i landet.

* I P4 Östergötland får du följa två kvinnor, Mari Aldrev, 50 år och Helene Claesson, 66 år. Båda två är från Norrköping och stadsdelen Vilbergen. Men de ser helt olika på situationen i Sverige.

* Sedan tidigare följer vi också familjen Taleb/Kejok som flytt från Syrien och som nu bor i Åtvidaberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".