Helen Claesson.
Helen Claessonm menar att det inte hade varit lycket med en grupp ungdomar mitt i området. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Oron fick henne att engagera sig mot flyktingboendet

Ett nytt Sverige del 5: "Det hade förstört miljön med ett boende här"
8:02 min

I går fick vi träffa Helene Claesson för första gången. Hon bor i Vilbergen i Norrköping där hon förra året kämpade mot etableringen av ett flyktingboende för ensamkommande barn. I dag förklarar hon varför hon var emot boendet.

I november förra året kom ett brev från bygglovskontoret till Helen Claesson i Vilbergen i Norrköping. De ville att hon skulle komma med synpunkter på planerna att bygga ett boende för ensammankommande flyktingbarn på en gräsyta bara en liten bit från hennes uteplats.

– Jag förstod ingenting först. Vi hade ju inte hört någonting nånstans. Jag undrade vart det. Den lilla platsen tänkte man inte på och jag förstod först efter att ha pratat med grannarna.

Efter brevet engagerade sig Helen i frågan. Hon skrev brev till politiker vad hon tyckte om planerna och hon ordnade namninsamling mot boendet.

– Området är inte alls lämpligt för det ändamålet. Det är inte stort och det är omgivet av ett dagis och av bostäder.

Helen säger att hon hade skulle ha reagerat på planerna oavsett vad som skulle ha byggts. En paviljong, ett höghus eller ett radhus. Hon menar att det skulle ha förstört utemiljön både för dagisbarnen och för de boende.

Det blir alltid tumult när olika grupper träffas

Hon tycker heller inte att det vore så lyckat att sätta ihop ett gäng ungdomar i ett boende i ett bostadsområdet. Det oavsett vilken bakgrund ungdomarna har. Svensk eller utländsk. Men hon medger att det till viss del handlade om att det var ett boende för asylsökande som planerades.

– Till viss del handlade det om det. Man är ju rädd för den biten. Det blir alltid tumult när olika grupper träffas. Och vi vill inte ha något stök med ungdomsgrupper.

– Man är alltid rädd för det främmande. När man inte vet vad som händer och det handlar ju om främmande kulturer för oss.

För att det skulle kunna ses som en fördel med ett boende i bostadsområdet så tror hon att integrationsprocessen måste ha kommit längre.

– De måste ha integrerat sig lite och kanske ha jobbat sig in i samhället med svenskar och med våran kultur. Då tror jag att man kan integreras in i bostadsområden. Jag tror inte att de klarar den biten direkt när de kommer.

Fakta: Ett nytt Sverige

* Förra året ansökte 162 877 personer om asyl i Sverige och under de närmaste åren kommer en stor mängd människor att skapa sig nya liv här i Sverige.

* Ett nytt Sverige ska ge lyssnarna en fördjupad förståelse om det Sverige som nu växer fram.

* P4 Östergötland är en av nio P4-kanaler som i dokumentärform kommer att spegla ett antal personers vardag runtom i landet.

* I P4 Östergötland får du följa två kvinnor, Mari Aldrev, 50 år och Helene Claesson, 66 år. Båda två är från Norrköping och stadsdelen Vilbergen. Men de ser helt olika på situationen i Sverige.

* Sedan tidigare följer vi också familjen Taleb/Kejok som flytt från Syrien och som nu bor i Åtvidaberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".