Spruta. Foto: Jack Mikrut/TT
Arkivbild Foto: Jack Mikrut/TT
Östergötland

Viktigt att läkemedelsbolagen är tydliga med prissättning

"Priset brukar motiveras av kostnad för forskning och utveckling"
2:02 min

Läkemedel för sällsynta sjukdomar kostar mycket att ta fram, men det gäller också för inköparen att kräva en tydlig prissättning från läkemedelsbolagen. Det säger Johanna Wiss, doktorand i Hälsoekonomi vid Linköpings Universitet.

Allt fler läkemedelsbolag satsar på att ta fram läkemedel för ovanliga men allvarliga sjukdomar, så kallade särläkemedel, det har P4 Östergötland berättat i nyheterna efter en granskning gjord av Kaliber i Sveriges Radio P1.

Priset på den här typen av läkemedel blir ofta högt och patenten för tillverkning sträcker sig över en lång period. För Region Östergötland och andra landsting innebär det en hög kostnad som kan komma att få sparas in på annat håll i verksamheten.

Johanna Wiss är doktorand vid Linköpings Universitet och forskar på just prioriteringar inom hälso- och sjukvård med fokus på behandling av patienter med sällsynta sjukdomar. Hon ser både för och nackdelar med en ökad användning av särläkemedel:

– Från den positiva sidan är det bra att patienter som tidigare inte fått behandling får tillgång till det, men blir det många dyra läkemedel kan patienter med vanliga sjukdomar få stå tillbaka för att man ska ha råd.  

Forskaren Johanna Wiss förklarar att läkemedel för patienter med sällsynta sjukdomar likt andra läkemedel har en kostnad för forskning och utveckling som måste tjänas in, men det går att ställa vissa krav.

– Man kan kräva att läkemedelsbolagen faktiskt är tydliga med sin prissättning, vad det faktiskt har kostat att ta fram läkemedlen, säger Johanna Wiss.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".