Kristian Malzoff, vakthavande befäl.
1 av 2
Koll på flera län. Vakthavande befäl Kristian Malzoff och hans kollegor dirigerar från i dag även polisen i Jönköpings län. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Polisens regionkommunikationscentral.
2 av 2
Från stabshuset på Garnisionen i Linköping styrs polisen i två län. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Östergötland

Småland styrs från Östergötland

Kristian Malzoff: Det blir enklare att förstärka där det behövs
1:32 min

Från i dag styrs polisens operativa verksamhet i både Östergötland och Jönköpings län från Linköping.

– Förhoppningsvis blir det enklare att disponera om resurserna och förstärka där det behövs, säger Kristian Malzoff, vakthavande befäl vid den nya regionkommunikationscentralen.

Sammanslagningen är en del i den nya polisorganisationen med färre och större regioner.

Om drygt ett år kommer även polisen i Sörmland att dirigeras från en ny ledningscentral på det gamla garnisionsområdet.

In i det sista arbetar tekniker i ledningscentralen för att allt ska fungera. Och bemanningen har förstärks med fler operatörer.

En sammanslagning kan innebära en del inkörningsproblem och risken finns att någon patrull kan skickas fel till en början, säger Thomas Agnevik, prestalensman:

– Vi har sett kollegor som gått över till de här stora systemen och där har man sett lite sådana bekymmer.

Så frågan är vilka kunskaper har vakthavande befäl i Östergötland om den småländska geografin? Vi testar Kristian Malzoff:

Vet du var Knohult ligger?

– Vi konstaterade här om dagen att det finns väldigt många Hult i Småland. Men vi har ju ett utmärkt kartsystem som hjälpmedel. Det kommer att lösa sig. Men jag vet inte var Knohult ligger, säger han.

PS) Psssst polisen: Knohult är en by i Aneby församling, cirka tre mil öster om Jönköping och känd som hemvist för film-och seriefiguren Åsa-Nisse. Koordinaterna, så ni hittar dit om ni behöver, är 57°47′4″N 14°38′17″Ö


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".