Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.
Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

TBE-smitta inte längre främst en kustnära fara

Smittskyddsläkare: Det är en gammal föreställning att det här är en kustnära sjukdom
1:29 min

Rekommendationerna för var man främst ska se upp för fästningar med TBE-smitta gäller inte längre. Smittan finns numera på många orter och inte bara kustnära.

– Det är en gammal föreställning att det här är en kustnära sjukdom men här i Östergötland så gäller inte det längre i alla fall. Det är snarare så att det är mer sällan här vid kusten än i inlandet, säger Magnus Roberg som är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en allvarlig inflammation i hjärnan. Hittills i år har fjorton fall av TBE rapporterats i Östergötland, det är en fördubbling från förra året. 

Man har ju spekulerat i om det har att göra med med den smygande klimatförändringen som man ser.

Flest fall i länet rapporteras de senaste fem åren från Omberg och i Motala - båda vid Vättern - men också i områden kring Väderstad i Mjölby kommun, Rejmyre i Finspång och kring Kisa, Åtvidaberg och Linköping, alltså ganska långt från en kust.

– Fästingarna trivs ju bäst där det är någorlunda hyfsat varmt och fuktigt. Historiskt sett så har det ju fungerat bäst i kustnära områden.

Han menar att bilden är inte så entydig numera utan det är egentligen bara Södermanland och Stockholmsområdet som fortfarande står sig.

– Sedan är det spridda skurar över större delen av södra Sverige numera.

 Tror du att fästingarna med TBE har ökat?


– I vissa områden tror man att de har ökat litegrann och att man kanske har lite högre andel av fästingarna som bär på det här viruset.

– Man har ju spekulerat i om det har att göra med med den smygande klimatförändringen som man ser. Vi har ju sett till exempel att fästingarna sakta har spridit sig lite norröver här i Sverige.

Hur ska man då resonera kring vaccination? Tidigare rekommendationer står sig inte längre egentligen.

– Jag tror att man får gå tillbaka till inte så mycket var man bor utan vilken aktivitet ute i naturen man sysslar med, säger Magnus Roberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".