Gabriel Wikström (S)
Gabriel Wikström, folkhälso- och sjukvårdsminister (S). Foto: Oliver Beckman/Sveriges Radio

Folkhälsoministern vill se sprututbyte i hela landet

Gabriel Wikström (S): Hoppas vi kan hjälpa fler att bli kvitt missbruket
1:06 min

Regeringen vill införa ett nationellt program för sprututbyte, som ska minska risken för narkotikamissbrukare att drabbas av sjukdomar som sprids via orena sprutor.

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström besökte idag Linköping för att prata sjukvårdsfrågor med regionstyrelsen i Östergötland. Han säger så här om lagförslaget som presenterades under gårdagen.

– Vi vet att när det gäller smittspridning av exempelvis, hepatit C och HIV, så sker den till stor del av att drogbrukare byter sprutor och kanyler med varandra, säger han.

– Så om vi kan erbjuda mer av sprututbytesverksamhet så innebär det att vi kan hjälpa fler människor att bli kvitt sitt narkotikaberoende. Och det måste ändå vara huvudsyftet med arbetet.

I nuläget har endast fyra av landets 21 landsting sprututbytesmottagningar för narkotikabrukare. I Linköping finns ingen mottagning för sprututbyte som drivs på kommunal nivå, utan istället en ideell organisation som bistår med rena sprutor som ska motverka smittspridning.

Men nu har regeringen alltså lämnat en proposition som innebär att sprututbyte bör vara tillgängligt i hela Sverige. För de som behöver det.

– Med det här lagförslaget hoppas vi att vi får se sprututbytesverksamhet över hela landet, och att det kommer hjälpa de personer med missbruksproblem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".