Tove Marthin, överläkare BUP Linköping.
Tove Marthin, överläkare BUP Linköping. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Östergötland

Ensamkommande vill ofta inte ha psykiatrisk hjälp

Tove Marthin: Det finns inte alltid vuxna runt omkring som vi kan stötta.
2:01 min

Det är inte alltid som de ensamkommande flyktingbarnen vill ha hjälp trots att de sökt sig till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Den erfarenheten har överläkare Tove Marthin på BUP i Linköping

– Tyvärr är det ofta som just de här ungdomarna inte vill ha det. Man vill inte så gärna gå i psykiatrin och man vill inte gå i samtal. Just i det här skedet i livet så vill de tänka framåt. Men vi erbjuder naturligtvis behandling.

Fler ensamkommande flyktingbarn söker vård på barn- och ungdomspsykiatrin i Linköping och Norrköping. Om det berättade vi tidigare i veckan.

Barnen och ungdomarna söker för bland annat ångest, depression och sömnproblem. Även självmordstankar och suicidförsök är vanligt.

Man vill inte så gärna gå i psykiatrin och man vill inte gå i samtal.

Men när de erbjuds fortsatt behandling inom psykiatrin avböjer dom ofta hjälp, enligt Tove Marthin.

– Ibland kommer man hit för bedömning men vill inte så gärna gå i fortsatt behandlingskontakt. Mycket handlar, liksom för andra barn, om att man får stötta omgivningen. Och det är problemet, det finns inte alltid vuxna runt omkring som vi kan stötta.

Enligt Tove Marthin kan det exempelvis handla om att de här barnen och ungdomarna just nu inte klarar av att ta tag i det som är jobbigt.

För andra handlar det om att det inte finns någon tradition av att söka vård för psykiska besvär i hemlandet och en del vill inte heller bli behandlade av en kvinnlig läkare.

BUP:s verksamhetschef i Norrköping ser också att det finns kulturella skillnader i inställningen till sjukvård men har inte sett att det påverkar viljan hos de här barnen och ungdomarna att ta emot vård.

Tove Marthin i Linköping menar att det är viktigt att få fler av de här barnen och ungdomar att verkligen ta emot hjälp.

– Jag tänker mig att vi skulle behöva satsa mer på den här gruppen tidigt. Jag tror att vi riskerar att få mer psykisk ohälsa längre fram om vi inte gör mer för den här gruppen nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".