Helene Claesson
1 av 2
Helene Claesson har längtat efter att få resa nu när hon blivit pensionär. Foto: Lisen Elowsson Tosting/Sveriges Radio
Emelie Lindvall, polisen
2 av 2
Emelie Lindvall är chef för gränspolisen i region öst. Foto: Anna-Karin Lodin/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Nu ska Helene trotsa sin rädsla för terrorhot

Ett nytt Sverige del 7: "Ett terrordåd kan hända här"
7:25 min

Helene Claesson ska bege sig utomlands – trots sin rädsla för terrorattentat. I vår serie "Ett nytt Sverige" får vi på nytt möta 67-åriga Helene Claesson från Vilbergen i Norrköping.

Hör gränspolisen berätta om hur de jobbar längst ner!

Helene Claesson har haft sin första lediga sommar som pensionär, hon har badat och solat en del och börjat skapa nya rutiner i sitt hemmaliv. Nu ska hon förverkliga en av sina drömmar. Hon ska ta sig ut på en resa.

– Egentligen är jag inte förtjust i att resa. Jag tycker att det känns oroligt. Jag är rädd för terrordåd, säger Helene Claesson.

Men nu har hon bestämt sig. Helene Claesson ska ut och resa. Hon trotsar sin rädsla för terrordåd och ska resa till Grekland.

– Jag har tänkt tanken att terrordåden kan hända även här. Visst har jag tänkt den tanken. Det är kanske inget jag är rädd för men det kan hända, säger Helene Claesson.

För att minska risken för terrordåd skulle hon vilja att Sverige hade en bättre kontroll av de människor som kommer in i landet.

– I Australien har de en bättre kontroll av vilka människor som kommer in i landet. Här känns det som att vi öppnar alla portar, säger Helene Claesson.

Rädslan för att resa bottnar inte bara i rädslan för terrordåd. Flygresan skrämmer henne också. En rädsla hon tror bottnar i att hon har ett kontrollbehov.

– Jag vill ha kontroll för det som drabbar mig. Det personliga. Det som händer i mitt liv. Det vill jag ha kontroll över, säger Helene Claesson.


Fakta: Ett nytt Sverige

* Förra året ansökte 162 877 personer om asyl i Sverige och under de närmaste åren kommer en stor mängd människor att skapa sig nya liv här i Sverige.

* Ett nytt Sverige ska ge lyssnarna en fördjupad förståelse om det Sverige som nu växer fram.

* P4 Östergötland är en av nio P4-kanaler som i dokumentärform kommer att spegla ett antal personers vardag runtom i landet.

* I P4 Östergötland får du följa två kvinnor, Mari Aldrev, 50 år och Helene Claesson, 66 år. Båda två är från Norrköping och stadsdelen Vilbergen. Men de ser helt olika på situationen i Sverige.

* Sedan tidigare följer vi också familjen Taleb/Kejok som flytt från Syrien och som nu bor i Åtvidaberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".