Flyktingar
Valdemarsvik har sett till sin folkmängd tagit emot flest flyktingar. Foto: Drago Prvulovic/TT
Valdemarsvik

Färre flyktingar till Valdemarsvik med ny fördelning

Erland Olausson: Nu får alla kommuner hjälpa till
1:30 min

Den nya tilldelningen av flyktingar tas emot med lättnad i Valdemarsvik. Anledningen är att det från och med nästa år ska bli en rättvisare uppdelning mellan kommunerna i länet.

Länsstyrelsen i Östergötland förhandlar nu med kommunerna i länet om hur många flyktingar de ska ta emot.

Valdemarsvik har tidigare tagit emot flest flyktingar i landet i förhållande till sin folkmängd. Därför får de nästa år inte ta emot några.

I Valdemarsvik välkomnas beskedet att inte tvingas behöva ta emot några nyanlända flyktingar nästa år.

Jag tycker att det är rimligt att det blir så här, säger Erland Olausson, socialdemokratiskt kommunalråd i Valdemarsvik.

Men Valdemarsvik är trots det beredda på att det kan komma fler nyanlända till kommunen. Lagen om eget boende gör att nyanlända kan söka sig till vilken kommun de vill så länge de själva fixar eget boende.

Tidigare har Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist riktat kritik mot systemet. Valdemarsviks kommunalråd Erland Olausson håller med.

– Det blir besvärligare när vi inte vet när nyanlända kommer. Vi kan inte planera för skolor och förskolor, säger Erland Olausson.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".