Älg Mjältbrand
Totalt har tre älgar bekräftats döda i samband med mjältbrandsutbrott. Foto: Mikael Fritzon/TT och Matilda Träff/Sveriges Radio
Ödeshög

Älgar testas för mjältbrand

Jägaren Stefan Lenér: Många funderar på om det är farligt
1:27 min

Nu ska blodprover tas på viltet i området vid Omberg. Ambitionen är att provsvaren ska visa hur långt mjältbranden spridit sig. 

– Det är många som har varit försiktiga och man funderar på hur utbrottet har påverkat viltstammen, säger Stefan Lenér. 

Lenér är en av de jägare i området vid Omberg som nu kommer att ta blodprover på älgar, rävar och viltsvin för att undersöka hur viltstammen påverkats av utbrottet. För trots mjältbrandsutbrottet är det relativt ofarligt att jaga i området. 

Totalt kommer ett hundratal älgar i ett område på drygt 60 000 hektar ska provtas för att undersöka hur långt mjältbranden har spridit sig.

Vi kan ju egentligen inte säga något om hur lång spridningen har varit förrän vi gjort den här studien, säger Karl Ståhl, veterinär vid SVA. 

Proverna kommer att tas i samband med älgjakten. Även blodprover från vildsvin och rävar kommer att samlas in. Provtagningen är ett initiativ från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. 

– Tanken är att vi ska undersöka hur smittan har spridit sig. Vi tror ju att det är många fler djur som har stött på infektionen än de som har dött, säger Karl Ståhl, veterinär vid SVA. 

Totalt har 15 djur konstaterats döda i samband med mjältbrandsutbrottet vid Omberg. Tre av dem har varit älgar. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".