Magnus Stibéus, arkeolog
Norrköping

Arkeologisk utgrävning pågår i Norrköpings hamn

"Platsen har varit som en bruksort i miniformat"
2:41 min

Just nu pågår en av Sveriges största stadsnära arkeologiska utgrävningar i Norrköpings inre hamn. Arkeologen Magnus Stibéus hoppas utgrävningen ska mer information om platsen och människorna som levde här på 1600- och 1700-talet.

Inom några år kommer bostäder byggas i Norrköpings inre hamn, och dessförinnan görs arkeologiska utgrävningar. Detta för att hitta fynd som kan lära oss mer om historien. 

– Vi vet att på 1700-talet byggde man stora båtar här - fregatter som seglade ända till Kina, berättar Magnus.

Föremål som har hittats under grävningen är bl.a. keramik, trasiga kärl, kinesiskt porslin, kritpipor och mynt. 

– Mycket är välbevarat. Man kan säga att detta är som en bruksort i miniformat, berättar Magnus.

I området fanns tidigare också ett kvinnofängelse, eller det som då kallades för ett spinnhus. Kvinnorna satt här för att de jobbade på stadens textilfabriker och blev därmed gratis arbetskraft.

– Norrköpings hamn har varit ett utkantsområde med människor lite i marginalen. Här fanns varvsverksamhet, bränneriverksamhet och fängelse. Här verkade människor vi inte alltid når när vi håller på med arkeologier, avslutar Magnus.

Pågående provgrävningar kommer att följas upp av större grävningar under nästa år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".