Ostlänkens sträckning.
Ostlänkens sträckning. Foto: Trafikverket
Norrköping

Norrköping blir en utmaning för Ostlänken

Håkan Gunnar: Otroligt komplicerat
1:32 min

Ostlänken genom Norrköping blir en av de mest komplicerade utmaningarna på hela sträckan. På en förhållandevis kort sträcka måste snabbspåret passera två höga broar och en lång tunnel.

Förberedelsearbetena för byggstarten av Ostlänken pågår på flera fronter. Geologiska undersökningar, arkeologiska undersökningar, samrådsmöten med berörda fastighetsägare är bara några exempel.

Trafikverkets studier visar redan nu att sträckan norr om och söder om Norrköping blir en teknisk utmaning för Trafikverket.

Bland annat kommer sträckan att innehålla en sex kilometer lång tunnel och två broar.

Just den här passagen är otroligt komplicerad säger Håkan Gunnar projekteringschefen för Ostlänken.

Dragningen av Ostlänken har också lett till många reaktioner. Hittills är sträckan genom Kolmårdsskogarna den som har lett till flest reaktioner. 

Många berörda har fört fram sina synpunkter till Trafikverket.

– Där har vi haft en hel del synpunkter på hur vi ska dra banan för att minimera intrånget i själva rekreationsområdet Kolmården med orienteringsklubbar, fritidsområden och strövområden, berättar Håkan Gunnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".